Sütőtök

A sütőtök az egyik legkedveltebb téli csemege, s mivel nomen est omen, leggyakrabban sülve kerül az asztalra. Pedig levesnek is, köretnek is príma.
sütőtök

A(z) sütőtök jellemzése

Lehet hosszúkás vagy gömb alakú, narancssárga, szürke, vagy ezüstfehér héjú, világossárga vagy narancsvörös húsú, a sütőtök egyformán elmaradhatatlan sült csemegéje a télnek. A biológusok szerint a kabakosok családtagja, többméteres szárain hatalmas levelek, s ehhez mérten hatalmas termések fejlődnek. Egy-egy monstre sütőtök akár 6-8 kilós is lehet. Magja fehér vagy szürke és tele van olajjal. Fagyérzékeny növény, a melegebb éghajlatot kedveli és bár sok tápanyagra van szüksége, mégis szinte bárhol megterem, homokos, szikes talajon is.

A(z) sütőtök felhasználása

Nomen est omen, a sütőtök leggyakrabban sülve kerül az asztalra. Nem kell cukrozni, íze magától is kellemesen édeskés. A népi gyógyászat immunerősítőnek, megfázásnál gyulladáscsökkentőnek ismeri, talán ezért is van, hogy leggyakrabban a télen kerül terítékre. Kíváló forrása A-, B- C- és E-vitaminoknak, de magas a kálium, vas és foszfortartalma is. Ezért is kitűnő bébiétel alapanyag, de nagyon egészséges ivólének is. Készülhet belőle pompás sütőtök leves, de köretként is tálalhatjuk hús mellé. A sütőtök magja is hasznos táplálék: magas olajtartalmát sajtolással nyerik, enyhén megpörkölve pedig értékes ropogtatnivaló magában is, salátán is. Halloween idején, vagy csak télvíz idején a napszínű sütőtök lakásunk szívetmelengető dísze lehet.

A(z) sütőtök eredete

A sütőtök nem véletlenül Halloween-szimbólum, Amerikából származik, ahogy - kivéve a lopótököt - minden tök. Onnan aztán a nyugati mediterrán hódítók vitték át Afrikába, majd Európába a XVI. században. Magyarországon is elterjedt, kiskerteknek is kedvelt növénye lett a sütőtök.

A(z) sütőtök tárolása

A sütőtök termése nagyon jól eltartható. Ha már megérett, nem árt neki a fagy sem, ami ha kicsit megcsípi, akkor lesz igazán édes. A téli hónapokra szánt sütőtök hűvös pincében jól áttelel. De ha már felszeleteltük, tegyük hűtőbe, fólia alá, és pár napon belül használjuk fel.

A(z) sütőtök érdekességei

A sütőtökkel régen égési sérülést is borogattak, használva a növény gyulladáscsökkentő képességét.