Sütőtök
A sütőtök az egyik legkedveltebb téli csemege, s mivel nomen est omen, leggyakrabban sülve kerül az asztalra. Pedig levesnek is, köretnek is príma.
![sütőtök sütőtök](/files/sutotok.jpeg)
A(z) sütőtök jellemzése
Lehet hosszúkás vagy gömb alakú, narancssárga, szürke, vagy ezüstfehér héjú, világossárga vagy narancsvörös húsú, a sütőtök egyformán elmaradhatatlan sült csemegéje a télnek. A biológusok szerint a kabakosok családtagja, többméteres szárain hatalmas levelek, s ehhez mérten hatalmas termések fejlődnek. Egy-egy monstre sütőtök akár 6-8 kilós is lehet. Magja fehér vagy szürke és tele van olajjal. Fagyérzékeny növény, a melegebb éghajlatot kedveli és bár sok tápanyagra van szüksége, mégis szinte bárhol megterem, homokos, szikes talajon is.
A(z) sütőtök felhasználása
Nomen est omen, a sütőtök leggyakrabban sülve kerül az asztalra. Nem kell cukrozni, íze magától is kellemesen édeskés. A népi gyógyászat immunerősítőnek, megfázásnál gyulladáscsökkentőnek ismeri, talán ezért is van, hogy leggyakrabban a télen kerül terítékre. Kíváló forrása A-, B- C- és E-vitaminoknak, de magas a kálium, vas és foszfortartalma is. Ezért is kitűnő bébiétel alapanyag, de nagyon egészséges ivólének is. Készülhet belőle pompás sütőtök leves, de köretként is tálalhatjuk hús mellé. A sütőtök magja is hasznos táplálék: magas olajtartalmát sajtolással nyerik, enyhén megpörkölve pedig értékes ropogtatnivaló magában is, salátán is. Halloween idején, vagy csak télvíz idején a napszínű sütőtök lakásunk szívetmelengető dísze lehet.
A(z) sütőtök eredete
A sütőtök nem véletlenül Halloween-szimbólum, Amerikából származik, ahogy - kivéve a lopótököt - minden tök. Onnan aztán a nyugati mediterrán hódítók vitték át Afrikába, majd Európába a XVI. században. Magyarországon is elterjedt, kiskerteknek is kedvelt növénye lett a sütőtök.
A(z) sütőtök tárolása
A sütőtök termése nagyon jól eltartható. Ha már megérett, nem árt neki a fagy sem, ami ha kicsit megcsípi, akkor lesz igazán édes. A téli hónapokra szánt sütőtök hűvös pincében jól áttelel. De ha már felszeleteltük, tegyük hűtőbe, fólia alá, és pár napon belül használjuk fel.
A(z) sütőtök érdekességei
A sütőtökkel régen égési sérülést is borogattak, használva a növény gyulladáscsökkentő képességét.