Tejszínes sárgadinnyeleves mandulaforgáccsal

A tejszínes sárgadinnyeleves alapja kókuszolajon dinsztelt sárgadinnye. Kell ennél jobb alapozás? ;) A korona pedig a mandulaforgács a leves tetején.

A(z) tejszínes sárgadinnyeleves mandulaforgáccsal elkészítése

A sárgadinnyét félbevágom, magházát kanállal kivájom. A dinnyehúsból fagyikanállal kis gömböket vájok, és két tucat gömböt félreteszek a tálaláshoz.

Egy evőkanál kókuszolajat merek egy serpenyőbe, rászórom a 10 dkg nyírfacukrot, azaz a xilitet, hogy cukormentes legyen a végeredmény, de persze lehet kristálycukrot is használni e célra.

Magas lángon karamelizálom a cukrot, azaz a nyírfacukor a magas hőfok hatásásra nem barnul be, mint a kristálycukor, hanem átlátszó folyadékká olvad, de ez is megfelel a célnak.

Ha ez - vagy cukorrépa/nádalalpú kristálycukor használata esetén a bebarnulás - megtörtént, ráhalmozom az sárgadinnyegömböket a cukorra, és folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg az sárgadinnyegömbők hasonlítani kezdenek egy bővengyümölcsös nagymama lekvárjához.

Akkor elégedetten lekapcsolom a lángot, mert elkészült az sárgadinnyeszószom. Éshát az illata...

Most jön a leves leve, amihez egy lábasba öntök 5 dl cukormentes almalevet (kapható bioboltokban, semmi adalékanyag, semmi cukor, csak a gyümölcs leves tisztán).

Ebbe áthalmozom az sárgadinnyeszószt, és botmixerrel simára keverem.

Most adom hozzá a tejszínt, ezzel is összekeverem, hogy sima, selymes sárgadinnyeszínű levest kapjak.

Végül beleszórom a félretett sárgadinnyegömböket a levesbe, és örülök.

Tálaláskor a tejszínes sárgadinnyeleves tetejét meghintem mandulaforgáccsal. Ha olyanom van, a mandulaszeleteket előbb megpirítom egy serpenyőben, de van, hogy natúr hagyom.