Sárgadinnye

Aki szeretne béta-karotinhoz jutni, de nem bírja a sárgarépát, egyen sárgadinnyét. Levesként, fagylaltként, vagy csak úgy nyersen. Legromantikusabb.
sárgadinnye

A(z) sárgadinnye jellemzése

A sárgadinnye a napfény íze. Minél többet kap belőle, annál édesebb lesz, éltető eleme tehát a hosszú, forró nyár. Az érett sárgadinnye zamatos gyümölcshúsa pedig narancssárga, akár naplementekor a Nap. A gömbölyű formába záró héj viszont sokféle lehet: sávozott vagy sima, sárga vagy zöld. Mindegy, mindegyik sárgadinnye kabakos, akárcsak a tökök. Középen tárolja tökmaghoz hasonló formájú, méretű, fehér színű magjait, melyek egy diónagyságú üregben, szárakon tapadnak a körülölelő, vajpuhán harapható gyümölcshúshoz. Kanállal könnyen, egyben eltávolíthatók. Nagy előnye a sárgadinnyének, hogy akárcsak a sárgarépa, ez az édes-hűsítő gyümölcs is az ember számára hasznosítható módon tartalmazza a béta-karotint, ami igen ritka. De tartalmaz C-vitamint, a kismamáknak oly' fontos folsavat, niacint, tiamint és riboflavint is. Egyes iskolák szerint nem a mangó, nem is az eper, hanem a sárgadinnye a legromantikusabb gyümölcs.

A(z) sárgadinnye felhasználása

Mint minden gyümölcs, a sárgadinnye is nyersen, magában a legfinomabb. De társíthatjuk más gyümölcsökkel, olajosmagvakkal is: szőlő és blans mandula társaságában finom gyümölcssaláta lesz belőle. A sárgadinnye leves az egyik legfinomabb a gyümölcslevesek közül és fagylaltként is pótolhatatlan. A szeszesital iparnak is alapanyaga, likőrt készítenek belőle, de mi is remek bólét keverhetünk házibuli alkalmával sárgadinnye felhasználásával. A pármai sonkába tekert sárgadinnye kocka pedig elegáns welcome-katona.

A(z) sárgadinnye eredete

Az egyiptomiak már biztosan használták, de feltehetőleg gyógyászati célra, így 4 évezrede van velünk. Közkinccsé Keletről lett: Indiából átkerült Kínába, Japánba, aztán Afrikába is eljutott, ahonnan Kolombusz Kristóf hozta Európába.

A(z) sárgadinnye tárolása

Minél érettebb, annál rövidebb ideig, de azért tárolható hűtőszekrényben néhány napig. Csakhogy akár a hal, a sárgadinnye is adakozó az illatával, ezért szeparáljuk nejlonzacskóba bugyolálással. A piacon ép héjú gyümölcsöt válasszunk és ne túl puhát. A szára helyén viszont legyen kicsit puha és legyen mámorító sárgadinnye illata is, akkor az íze is olyan lesz.

A(z) sárgadinnye érdekességei

A sárgadinnye nem csak finom, és nem csak az egyiptomiak gyógyultak tőle. Hatékony ellenszere mindenfajta lázas és gyulladásos megbetegedésnek, a vékony- és vastagbél gyulladásainak is. Aki főleg nyers koszton él, annak éppezért ajánlott a sárgadinnye rendszeres fogyasztása. De tarthatunk energetizáló, immunerősítő sárgadinnye-kúrát is.