Tejszínes narancsleves kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal

A tejszínes narancsleves alapja kókuszolajon dinsztelt narancs. Kell ennél jobb alapozás? ;) A korona pedig kókuszreszelék és mandulaforgács a leves tetején.

A(z) tejszínes narancsleves kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal elkészítése

A narancsokat hosszában negyedelem, áttetsző hártyáikból kibontom a narancsgerezdeket, melyeket felezek. Két tucatot félreteszek későbbre.

Egy evőkanál kókuszolajat merek egy serpenyőbe, rászórom a 10 dkg nyírfacukrot, azaz a xilitet, hogy cukormentes legyen a végeredmény, de persze lehet kristálycukrot is használni e célra.

Magas lángon karamelizálom a cukrot, azaz a nyírfacukor a magas hőfok hatásásra nem barnul be, mint a kristálycukor, hanem átlátszó folyadékká olvad, de ez is megfelel a célnak.

Ha ez - vagy cukorrépa/nádalalpú kristálycukor használata esetén a bebarnulás - megtörtént, ráhalmozom az narancskockákat a cukorra, és folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg az narancskockák hasonlítani kezdenek egy bővengyümölcsös nagymama lekvárjához.

Akkor elégedetten lekapcsolom a lángot, mert elkészült az narancsszószom. Éshát az illata...

Most jön a leves leve, amihez egy lábasba öntök 3 rész cukormentes almalevet és a 2 rész cukormentes narancslevet (midkettő kapható bioboltokban, semmi adalékanyag, semmi cukor, csak a gyümölcs leves tisztán).

Ebbe áthalmozom az narancsszószt, és botmixerrel simára keverem.

Most adom hozzá a tejszínt, ezzel is összekeverem, hogy sima, selymes narancsszínű levest kapjak.

Végül beleszórom a félretett narancskockákat a levesbe, és örülök.

Tálaláskor a tejszínes narancsleves tetejét meghintem kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal. Ha olyanom van, a mandulaszeleteket előbb megpirítom egy serpenyőben, de van, hogy natúr hagyom.

Recept Menü

Recept Kategóriák

Tejszínes narancsleves kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal hozzávalók

  • 1 kg narancs
  • 10 dkg nyírfacukor, azaz xilit (vagy kristálycukor)
  • 1 evőkanál kókuszolaj (vagy más néven kókuszzsír)
  • 3 dl cukormentes almalé
  • 2 dl cukormentes narancslé
  • 5 dl tejszín
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 2 evőkanál mandulaforgács

recept.hu közösség