Tejszínes banánleves kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal
A tejszínes banánleves alapja kókuszolajon dinsztelt banán. Kell ennél jobb alapozás? ;) A korona pedig a kókuszreszelék és mandulaforgács a leves tetején.
A(z) tejszínes banánleves kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal elkészítése
A banánt meghámozom, felkarikázom, a banánkorongokat negyedelem, kivéve azt a tucatnyi banánkorongot, amit majd tálaláskor szórok a banánlevesbe.
Egy evőkanál kókuszolajat merek egy serpenyőbe, rászórom a 10 dkg nyírfacukrot, azaz a xilitet, hogy cukormentes legyen a végeredmény, de persze lehet kristálycukrot is használni e célra.
Magas lángon karamelizálom a cukrot, azaz a nyírfacukor a magas hőfok hatásásra nem barnul be, mint a kristálycukor, hanem átlátszó folyadékká olvad, de ez is megfelel a célnak.
Ha ez - vagy cukorrépa/nádalalpú kristálycukor használata esetén a bebarnulás - megtörtént, ráhalmozom az banánkockákat a cukorra - kivéve azt a tucatnyi banánkorongot, amit majd tálaláshoz dobok a levesbe -, és folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg az banánkockák hasonlítani kezdenek egy bővengyümölcsös nagymama lekvárjához.
Akkor elégedetten lekapcsolom a lángot, mert elkészült az banánszószom. Éshát az illata...
Most jön a leves leve, amihez egy lábasba öntök 5 dl cukormentes almalevet (kapható bioboltokban, semmi adalékanyag, semmi cukor, csak a gyümölcs leves tisztán).
Ebbe áthalmozom az banánszószt, és botmixerrel simára keverem.
Most adom hozzá a tejszínt, ezzel is összekeverem, hogy sima, selymes banánszínű levest kapjak.
Végül beleszórom a félretett banánkorongokat a levesbe, és örülök.
Tálaláskor a tejszínes banánleves tetejét meghintem kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal. Ha olyanom van, a mandulaszeleteket előbb megpirítom egy serpenyőben, de van, hogy natúr hagyom.