Banán

A banán a napfény íze. De nem csak ezért a 4. legnépszerűbb étek. Hanem mert sokarcú és tápláló. Szerencsére vitaminban, ásványi anyagban is gazdag.
banán

A(z) banán jellemzése

A banánról akkor derül ki, hogy legalább annyira sokarcú gyümölcs, mint az alma, amikor átlépjük Magyarország határát. Azon túl ugyanis nem csak sárga, de zöld is, barna is, és nem csak akkor, ha túlérett, de nagyhüvelyknyi mérete is lehet hüvelykujjnyi, tenyérbeillő vastagsága is ceruzányi. Nem is csoda, hogy a világon a negyedik leggyakrabban használt élelmiszer alapanyag a kukorica, a búza és a rizs után. Persze nem minden nép nyersen, desszert gyanánt eszi, lehet főzni is, sütni is. Aki viszont eszi, az magához vesz jó adag keményítőt, valamint vasat, rezet, kálciumot, magnéziumot, jódot és mangánt, azonkívül A-, E- és U-vitaminokat.

A(z) banán felhasználása

A banánturmix, mely kétségtelenül az egyik legjobb turmixfajta, azért nem az egyetlen felhasználási módja a nyersen hámozott fogyasztás mellett. Csokis palacsintának, diófagyinak is kíváló kiegészítője, ha pedig átlépjük a magyar határokat, ehetjük távol-keletiesen, bundában sülve vagy krumpli helyett hús mellé köretnek, igaz, ehhez már nem a Magyarországon közkedvelt citromsárga fajtája kell a piacról. Létezik banánliszt is, amely nem keverendő össze az instant banánpudinggal.

A(z) banán eredete

Régen van velünk, akárcsak az alma, ezért eredete homályba vész. Az biztos, hogy az ókori görögök már nem nélkülözték, de nem onnan, inkább Délkelet-Ázsiából származtatják, akik tudják. A VII. században szállították először Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre, de csak századokkal később, a XV.-ben jutott el Portugáliába, tehát Európába. A XIX. századtól a banánköztársaságok kezdték ontani a banánt, már csak azért is, mert a trópusi éghajlatot kedveli. (Ki nem?)

A(z) banán tárolása

A banán akkor sem szereti a hideget, amikor már nincs a banánfán. Ez a trópusi gyümölcs elszürkül a szomorúságtól, ha didereg. Mint exporttermék, zölden indul útjára, és a platón, majd a piacon, végül a konyhánkban érik tovább, napok alatt válik egyre sárgábbá - márhogy az a fajta, amelyik Magyarországon a legismertebb -, és ha teljesen bebarnul, meg is puhul, és túlérettnek minősíttetik.

A(z) banán érdekességei

A banán és a napraforgó rokonok. Annyira vágyják a napfényt, hogy képesek meggörbülni is az álfa fürtvirágzatának eredetileg egyenes áltermései, csak hogy elég Napot kapjanak az arcukba. A vadbanán tele van nagy maggal, de a nemesített banánunk ettől megkímél. Enni is könnyű ezért, de emészteni kell, alig két óra kell neki, hogy teljesen a miénk legyen a napfény íze.