Kókuszos-meggyes tallér
Reggelire tej mellé, kiránduláson majszoláshoz az egyik családi kedvenc nálunk a kókuszos-meggyes tallér.
A(z) kókuszos-meggyes tallér elkészítése
Ebben a süteményben az az egyik legjobb, hogy gyerekbarát, jó mancsolós az összeállítása, imádja is a pici lányom, ha ezt sütjük. A vajat magam verem föl habosra, mert ez kemény munka, de a többi már gyerekjáték! A tojásokat már az apró kezek is össze tudják markolászni a vajjal, ha egyedül sütök, akkor is szeretem kézzel csinálni. Tühtigeknek ott a fakanál. Mielőtt a lisztet hozzákeverem, felhigítom a masszát a mézzel, így könnyebben oldódik benne a por. Én egy ideje már mindenhez teljes kiőrlésű lisztet használok, és mivel ez a sütemény lapos, tallérforma lesz, nem baj, ha picit nehezebb, nem kell emelkednie, ha kisül, nincs is kompromisszum, meg egészséges édességgel is etetem a szeretteimet. Ha szépen kisimult a massza, jöhet a kókusz, a meggy (magozott persze, és lehet aszalt is) és a csipetnyi só, mert igen, az az édességbe is kell, hogy kijöjjenek a sütemény ízei. Akkor jó a tészta, ha könnyen golyóvá formázható - ha túl híg lett, liszttel sűrítem, ha fogős még, vajjal, tojással higítom -, azt lapítom össze a két tenyerem között, tenyér méretűvé. (Ebben a munkafázisban is profi segítség a kislányom...) A sütőbe 180 °C-ra teszem be, és félóra múlva aranyszínű tallérokat veszek ki belőle. Reggelire tej mellé, kiránduláson majszoláshoz az egyik családi kedvenc nálunk.