Igazi diplomata puding vaníliásan
Az igazi diplomata pudingban nincs babapiskóta, mert magunk sütjük a piskótatésztát az aszaltgyümölcstől, alkoholtól pikáns puding rétegeléséhez.
A(z) igazi diplomata puding vaníliásan elkészítése
Az igazi diplomata puding készítése már előző este kezdődjük el. Az aszalt sárgabarackot daraboljuk apró kockákra, és a mazsolával együtt áztassuk egy pohárban 2 dl konyakba, hogy reggelre jól megpuhuljanak és jól magukba szívják a konyak aromáját.
Másnap a piskótasütéssel kezdjünk. Válasszuk szét a tojásokat fehérjére és sárgájára, és előbb reszeljük le egy citrom héját, majd csavarjuk ki, és szűrjük le a levét. A citromhéjat később, a díszítésnél használjuk majd fel.
A tojásfehérjékből porcukor és vaníliacukor hozzáadásával verjünk kemény habot.
A tojássárgájákat egy másik tálban keverjük össze a citromlével, aztán apránként adjuk hozzá a lisztet is. Ha csomómentes, kanalazzuk bele, és óvatosan, hogy ne törjön össze, forgassuk bele a habot.
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy tepsit, öntsük bele a tésztát, és 160 fokon süssük meg. Amíg kihül, addig készítsük el a diplomata puding többi részét.
Főzzük meg a vanília pudingot úgy, hogy előbb a 2 zacskó port öntsük a nyeles serpenyőbe, aztán a kristálycukrot, és ehhez egy kevés tejet. Ha csomómentesre kevertük, akkor öntsük hozzá a többi tejet, és kezdjük el forralni, folyamatos kevergetés mellett. Ha elkezd a puding pöffögni, akkor adjuk csak hozzá az aszalt sárgabarackot és a mazsolát a konyakkal, amiben áztattuk őket. Jól keverjük össze.
Eddigre a piskótatészta már kihült, ezért könnyedén szaggatunk belőle akkora korongokat, amekkora a tálka vagy pohár, amelyben kínáljuk majd a diplomata pudingot. Szerencsés, ha a kínálótál átlátszó, mert akkor szépen megmutatja a dekoratív diplomata puding rétegeit. Legegyszerűbb, ha azzal az edénnyel is szaggadjuk ki a tésztát, amelyben majd a diplomata pudingot kínáljuk, és hideg vízzel kiöblítés után rögtön az aljukba is teszünk egy-egy piskótakorongot.
Ezután merjünk rá egy adagot a pudingból, a kínálóedényt nagyjából a harmadáig töltsük meg.
A visszamaradt piskótatésztát a kezünkkel törjük kis darabokra, és ezekkel rakjunk egy réteget a puding tetejére.
Most következik az újabb adag puding, immár a kínálótál peremétől egy ujjig terjedően.
Erre kerül a kemény hab, amit tejszínből, kristálycukorból és vaníliacukorból verjünk, és habfixálóval tegyünk keménnyé. Ez kerül a diplomata puding tetejére.
A habot szórjuk meg a korábban lereszelt citromhéjjal.