Egreses-mézes sütemény
Az egreses-mézes sütemény igazi vitaminbomba. Nem a leglátványosabb, de teljeskiőrlésű lisztből is sülhet, ami miatt egészségesebb, mint a legtöbb édesség.
A(z) egreses-mézes sütemény elkészítése
Sima tésztává összedolgozzuk előbb a tojásokat, a vajat, a tejet és a méz felét, aztán a sütőporral elkevert lisztet, a cukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket.
A tésztából cipót gyúrunk, folpackba csomagoljuk, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
A tésztát kettéválasztjuk, és az egyik felét belesimítjuk egy belisztezett, nagy, lapos tepsibe úgy, hogy még egy ugyanolyan vastag tésztalap elférjen majd rajta.
Rákenjük az egreslekvárt, az egreseket pedig meghámozzuk, magtalanítjuk, és apró darabokra vágjuk, összekeverjük a méz másik felével, úgy szórjuk a lekvárra. Aztán a nyújtófára csavarjuk, és a segítségével rágörgetjük az egresre a tészta másik felét.
A tetejét bekenjük egy tojás sárgájával, és előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk és hűtőbe tesszük, hogy rádermedjen.
Zserbóméretű, hosszúkás szeletekre vágjuk.