Cukkini

A cukkini hazánkban újdonságnak számít, és főleg a reformkonyha kedvelői között, illetve vegetáriánus körökben elterjedt. Pedig értékes, sokoldalú növény.
cukkini

A(z) cukkini jellemzése

Olyan, mint egy apróra nőtt spárgatök. Valószínűleg nem is véletlenül, mert kereszteződésből jöhetett létre: a kígyóuborka és a tök gyermeke. Színe és mérete inkább az előbbire, íze pedig az utóbbira hajaz, ezért sötétzöld héjú, s mint ilyen, magas káliumtartalmú gyümölcs, íze viszont semleges, ami miatt sokféle étel elkészítésére alkalmas. Melegkedvelő, de sokat kibír, vizet is csak süldőkorában kér sokat. Anyanövényének a tökhöz hasonlóan nagy méretű, márványos mintájú levelei vannak, melyek bokorszerűen lógnak vastag szárakon. A cukkini virágzata hasonló töktestvéreiéhez: sárga, tölcsérformájú. Mi, ha esszük, a gyümölcsét esszük, amely azért érdemel a mostaninál több figyelmet, mert antioxidáns is, lúgosító is, ráadásul gazdag C-vitamin, bétakarotin, kálium, kálcium és foszfor forrás. Ha barátságot kötünk vele, jó társunkká válhat az egészséges táplálkozás helyes útján.

A(z) cukkini felhasználása

Aki fogyókúrába fog, annak jó barátja lesz a cukkini, mert a patiszonhoz hasonlóan kalóriaszegény, magas rosttartalma miatt pedig segíti az emésztést. Ráadásul ezerarcú, sokféle egészséges étel készíthető belőle. Nyersen saláta alapanyaga lehet, vagy sajtszószhoz mártogató-rudacska faragható belőle. Jól reagál grillezésre is, töltve sütésre is, párolva remek köret, de pástétommá is válhat szorgos kezek munkája nyomán. Levesbe vagy főzeléknek megfőzve is tálalhatjuk, vagy úgy, mint a franciák, lecsóként s nevezhetjük akkor már joggal ratatouille-nak. De akár még sütemény tölteléke is lehet. Csak ínyenceknek: a cukkini sárga színű virágja is fogyasztható!

A(z) cukkini eredete

Talán éppazért, mert növények kereszteződéséből született, a cukkini pontos eredete nem ismert. Az bizonyos, hogy a tökféléket Amerikából hozták Európába spanyol és portugál telepesek, a XVI. században. Talán ezekkel a szállítmányokkal érkezett hozzánk a cukkini is... Magyarországig viszont biztosan eltartott egy ideig az útja, mert csak 30 éve került a magyar piacokra, az olasz piacokról, feltehetőleg. A neve is az olasz tök, azaz zucca szóból lett faragva - lévén, hogy kis tök - kicsinyítőképzővel.

A(z) cukkini tárolása

A cukkinit legjobb hűtőben, de mindenképp hűvös, száraz helyen tárolni, akkor akár 1 hétig is eláll. A bőrével óvatosan bánjunk, mert igen vékony, sérülékeny (sérülékenyebb, mert puhább, mint a hasonló külsejű kígyóuborkáé), és ahol megkarcolódik, ott hamar rothadásnak is indul.

A(z) cukkini érdekességei

A cukkini sokkal nagyobbra nő, mint amekkorában a piacra kerül. Csakhogy egészen zsenge állapotban szokták leszedni, mert a fiatal cukkininek a legfinomabb az íze.