Kígyóuborka

A kígyóuborka ősi indiáneledel, de ma már esszük mi is, késői indiánok. Salátába, szendvicsre karikázzuk, vagy fáradt szemünkre karikázzuk - nyugtatólag.
kígyóuborka

A(z) kígyóuborka jellemzése

Nevét a külsejéről kapta, mert jóval hosszabb, mint az uborka, általában 20 centi hosszú, 4-5 centi ámérőjű henger és nem is görbült, hanem egyenes, a salátauborkák egyik típúsa. Sötétzöld héja világoszöld zöldséget fed apró, áttetsző magokkal, melyek könnyedén elrághatók, nem szoktuk éppezért eltávolítani. Nincs jelentős tápértéke - éppezért rajongják a fogyókúrázók - , viszont sok benne a kálium, ami serkenti a veseműködést és méregteleníti a szervezetet. A kozmetika ipar is felfedezte magának lizozim enzim tartlama maitt, amely ápolja és regeneárlja a bőrt, ahogy jót tesz a bőrnek a kígyóuborka A-, E, F- és H-vitamin tartalma is, meg persze a benne lévő C-vitamin is, bár e tekintetben a kígyóuborka nem kiemelkedő. Mindezen vitaminokat természetesen meg is esszük vele.

A(z) kígyóuborka felhasználása

Az indiánok ősi eledelét ma is esszük salátába karikázva ecettel és hagymával vagy joghurtos-fokhagymás öntettel fűszerezve. Sorjázzuk szendvicsek tetejére is, díszítünk vele hidegtálakat előszeretettel. De a kígyóuborka ízletes leves alapanyag is. Ígyencek magában is rágcsálhatják, főleg nyáron, amikor kellemesen hűsít. Kisgyerekeknek is remek eledel a kígyóuborkából szelt hasáb. De kozmetikumként is hasznosítjuk az uborkalé bőrregenárló hatása miatt, és a benne lévő enzim- és vitamintartalom okán. Lehet arckrém, testápoló, arcpakolás vagy más szépítőszer alapanyaga. Ha pedig fáradtank érezzük szemeinket, egy-egy szelet kígyóuborka ráhelyezése pár percre felfrissíti majd tekintetünket. A kígyóuborka szezonja tavasz elejétől nyár végéig tart.

A(z) kígyóuborka eredete

Az indiánok, tőlük ered. Ott már a régi időkben is előszerettel ették. Amerika meghódításásval aztán meghódította Európát is, s mára szinte az egész világot.

A(z) kígyóuborka tárolása

A kígyóuborka héja elég sérülékeny, és magas víztartalma miatt igen romlékony zöldség is. Fontos, hogy szellőzhessen tárolás közben, akkor is, ha hűtőben vár a sorára, ahol a legjobb neki, hiszen a hűvön tovább elvan. De vigyázzunk rá, fogyasszuk el mielőbb, mert hajlamos hiszáradni, összeesni, és ezáltal sokat veszíteni élvezeti értékéből. Ha tehetjük, kocsánnyal szedett kígyóuborkát vegyünk a piacon, úgy hosszabban eláll.

A(z) kígyóuborka érdekességei

Nyáron különösen ajánlott a kígyóuborka fogyasztása, mert hűsíti az emésztő- és légzőszerveket. Ha pedig leégtünk volna, a kígyóuborka, mint bőrregeneráló juthat eszünkbe: gyógyítja a gyulladt, napégette bőrt.