Tejszínes szőlőleves mandulaforgáccsal
A tejszínes szőlőleves alapja kókuszolajon dinsztelt szőlő. Kell ennél jobb alapozás? ;) A korona pedig a mandulaforgács a leves tetején.
A(z) tejszínes szőlőleves mandulaforgáccsal elkészítése
A magnélküli szőlőszemeket leszüretelem a száraikról, és két tucatnyi szemet félreteszek.
Egy evőkanál kókuszolajat merek egy serpenyőbe, rászórom a 10 dkg nyírfacukrot, azaz a xilitet, hogy cukormentes legyen a végeredmény, de persze lehet kristálycukrot is használni e célra.
Magas lángon karamelizálom a cukrot, azaz a nyírfacukor a magas hőfok hatásásra nem barnul be, mint a kristálycukor, hanem átlátszó folyadékká olvad, de ez is megfelel a célnak.
Ha ez - vagy cukorrépa/nádalalpú kristálycukor használata esetén a bebarnulás - megtörtént, ráhalmozom a szőlőszemeket a cukorra - kivéve azt a két tucatot, amit tálaláskor teszek majd a levesbe -, és folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg a gyümölcs hasonlítani kezd egy bővengyümölcsös nagymama lekvárjához.
Akkor elégedetten lekapcsolom a lángot, mert elkészült az szőlőszószom. Éshát az illata...
Most jön a leves leve, amihez egy lábasba öntök 3 rész cukormentes almalevet és 2 rész cukormentes szőlőlevet (mindkettő kapható bioboltokban, semmi adalékanyag, semmi cukor, csak a gyümölcs leves tisztán).
Ebbe áthalmozom az szőlőszószt, és botmixerrel simára keverem.
Most adom hozzá a tejszínt, ezzel is összekeverem, hogy sima, selymes levest kapjak.
Végül beleszórom a félretett szőlőszemeket a levesbe, és örülök.
Tálaláskor a tejszínes szőlőleves tetejét meghintem mandulaforgáccsal. Ha olyanom van, a mandulaszeleteket előbb megpirítom egy serpenyőben, de van, hogy natúr hagyom.