Tejszínes sárgabarackleves mandulaforgáccsal

A tejszínes sárgabarackleves alapja kókuszolajon dinsztelt sárgabarack. Kell ennél jobb alapozás? ;) A korona pedig a mandulaforgács a leves tetején.

A(z) tejszínes sárgabarackleves mandulaforgáccsal elkészítése

A sárgabarackokat meghámozom, kimagozom, felkockázom. Kát tucatnyit félreteszek a sárgabarackkockákból.

Egy evőkanál kókuszolajat merek egy serpenyőbe, rászórom a 10 dkg nyírfacukrot, azaz a xilitet, hogy cukormentes legyen a végeredmény, de persze lehet kristálycukrot is használni e célra.

Magas lángon karamelizálom a cukrot, azaz a nyírfacukor a magas hőfok hatásásra nem barnul be, mint a kristálycukor, hanem átlátszó folyadékká olvad, de ez is megfelel a célnak.

Ha ez - vagy cukorrépa/nádalalpú kristálycukor használata esetén a bebarnulás - megtörtént, ráhalmozom a sárgabarackkockákat a cukorra - kivéve két tucatot, amit tálaláskor teszek majd a levesbe -, és folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg az sárgabarackkockák hasonlítani kezdenek egy bővengyümölcsös nagymama lekvárjához.

Akkor elégedetten lekapcsolom a lángot, mert elkészült a sárgabarackszószom. Éshát az illata...

Most jön a leves leve, amihez egy lábasba öntök 3 rész cukormentes almalevet és 2 rész cukormentes sárgabaracklevet (mindkettő kapható bioboltokban, semmi adalékanyag, semmi cukor, csak a gyümölcs leves tisztán).

Ebbe áthalmozom a sárgabarackszószt, és botmixerrel simára keverem.

Most adom hozzá a tejszínt, ezzel is összekeverem, hogy sima, selymes levest kapjak.

Végül beleszórom a félretett sárgabarackkockákat a levesbe, és örülök.

Tálaláskor a tejszínes sárgabarackleves tetejét meghintem mandulaforgáccsal. Ha olyanom van, a mandulaszeleteket előbb megpirítom egy serpenyőben, de van, hogy natúr hagyom.