Tejszínes eperleves mandulaforgáccsal

A tejszínes eperleves alapja kókuszolajon dinsztelt eper. Kell ennél jobb alapozás? ;) A korona pedig a mandulaforgács a leves tetején.

A(z) tejszínes eperleves mandulaforgáccsal elkészítése

A frissen vadászott epret alaposan megmosom, csumájától megfosztom, apró kockákra vágom.

Egy evőkanál kókuszolajat merek egy serpenyőbe, rászórom a 10 dkg nyírfacukrot, azaz a xilitet, hogy cukormentes legyen a végeredmény, de persze lehet kristálycukrot is használni e célra.

Magas lángon karamelizálom a cukrot, azaz a nyírfacukor a magas hőfok hatásásra nem barnul be, mint a kristálycukor, hanem átlátszó folyadékká olvad, de ez is megfelel a célnak.

Ha ez - vagy cukorrépa/nádalalpú kristálycukor használata esetén a bebarnulás - megtörtént, ráhalmozom az eperkockákat a cukorra - kivéve azt a tucatnyi eperszemet, amit majd tálaláshoz kockázok a levesbe -, és folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg az eperszemek hasonlítani kezdenek egy bővengyümölcsös nagymama lekvárjához.

Akkor elégedetten lekapcsolom a lángot, mert elkészült az eperszószom. Éshát az illata...

Most jön a leves leve, amihez egy lábasba öntök 3 rész cukormentes almalevet és a 2 rész cukormentes ananászlevet (midkettő kapható bioboltokban, semmi adalékanyag, semmi cukor, csak a gyümölcs leves tisztán).

Ebbe áthalmozom az eperszószt, és botmixerrel simára keverem.

Most adom hozzá a tejszínt, ezzel is összekeverem, hogy sima, selymes eperszínű levest kapjak.

Végül felkockázottan beleszórom a félretett eperszemeket a levesbe, és örülök.

Tálaláskor a tejszínes eperleves tetejét meghintem mandulaforgáccsal. Ha olyanom van, a mandulaszeleteket előbb megpirítom egy serpenyőben, de van, hogy natúr hagyom.