Resztelt csirkemáj tört krumplival
Most a resztelt csirkemáj tört krumplival az aktuális kedvenc, mert már elsőre is jól sikerült, és itt, Los Angeles-ben is minden kapható hozzá.
A(z) resztelt csirkemáj tört krumplival elkészítése
Ez most az aktuális kedvenc, mert nagyon belejöttem, és már elsőre is jól sikerült. Az is nagy öröm, hogy itt, Los Angeles-ben is minden kapható hozzá helyben, nem kell online magyar boltból rendelni, igaz a csirkemájat ki kell fogni, mert nem kap mindig a szupermarketes hentesünk a 'Warehouse'-ban... De ha van, veszek, és ezt teszem vele:
Először a krumplikat teszem oda főni, egészben, héjastul, kevés sót szórva a bő vízbe, hogy könnyű legyen majd hámozni. Azért ezel kezdek, mert így éppen megfő, amire a máj is kész. Bio krumplit szoktam venni, mert sokkal finomabb, jobb az állaga, és nincs
A nagy fej hagymákat (hát itt, Los Angeles-ben a nagy, az igen nagy, ezért Magyarországon inkább 3-4 fej hagymával számolnék, hogy jó szaftos legyen végül a máj) kockára vágom, és egy magas peremű, de nagy átmérőjű serpenyőben, olívaolajon dinsztelni kezdem. Közben a kaliforniai paprikából hosszúkás csónakokat szelek, azokat keresztben háromba vágom, és rádobom az ekkor már üveges hagymákra. Most jön a paradicsom: cikkelyekre szeletelem, és kivágom belőle a magos-kocsonyás belsejét. Ezt rögtön meg is eszem, mert olyan finom, tárolni meg nem érdemes, csak összeesik. A paradicsom-csónakokat is keresztben háromba vágom, és a paprikás-hagymára dobom.
A csirkemájat megmosom a táljában, amiben vettem, de mielőtt elkezdek dolgozni vele, leveszem a tűzről a serpenyőt, mert a májat előkészíteni babra munka, idő is, meg el is mélyülök benne, odakapna a zöldséges alapom.
A májakat előbb kettébe vágom, aztán lemetélem róla a lebernyegeket, amiket nem szívesen látnék a tányéromon. Az így letisztázott belsőséget - akárcsak a paprikát, paradicsomokat az előbb - keresztben háromba vágom. Ha minden májjal elkészültem, a paradicsomos-paprikás dinsztelt hagymára halmozom, alaposan megborsozom, mert jót tesz neki a csípős íz, majoránnát szórok rá, és magas lángon, folyton kevergetve, összesütöm. Pár perc múlva látszik már, hogy a bordó máj barnára vált, és ugrálós lett, ha keverem a fakanállal. Ekkor leveszem a tűzről.
Megsózom és friss petrezselymet vágok rá konyhai ollóval (vagy szárított petrezselyemmel megszórom, attól függ, mi van itthon), aztán elkeverem, és felöntöm egy bögre (2,5 decis) vízzel, úgy teszem vissza a lángra.
Miközben rotyog, meghámozom a megfőtt krumplikat, és krumplinyomóval egy tálban, vagy már a tányéron, amin majd tálalom, összetöröm. Közben a máj 'megpelyhesedett', a leváló apró darabkáiból, meg a zöldségekből gusztusos szaftja lett. Kész is, szedem a krumpli mellé. Ha van itthon lilahagyma, azzal tálalom.
Már volt úgy, hogy az uram karjait kitárva, repülőt játszva röpülte körbe a szobát (amerikai konyhás étkező a nappalival egy légtérben), jelezve, hogy mennyire hálás, amiért ilyen isteni finomsággal ehette degeszre magát. Szóval megéri...