Kaliforniai paprika

A kaliforniai paprika már nem csak a napfényes állam privilégiuma, hazai piacokon is vehetünk. Azért magyar rokona is van, a szintén piros pritamin paprika az.
kaliforniai paprika

A(z) kaliforniai paprika jellemzése

A kalifornia paprika igen színes zöldségfél: zöld, sárga, narancssárga vagy bordóspiros harangalakú termésként találkozhatunk vele a piacon. Ez a négy azonban egy, nem négyféle paprika, csak négyféle érettségi állapot, de ez a paprika mindezekben fogyasztható. A legpirosabb a legédesebb, és az tartalmazza a legtöbb vitamint, a legtöbb folsav viszont a zöldben van. A kalifornia paprika harangforma termése fél-egyméter magas,terebélyes bokron terem, legszívesebben meleg, csapadékos helyen. Ha nem kap eleget inni, édesedés helyett megkeseredik.

A(z) kaliforniai paprika felhasználása

Az egyik legfinomabb paprika nyersen, mert húsos és édes és lédús, ezért saláták, szendvicsek kiváló hozzávalója. De remek rántottába sütve is, vagy mérete miatt kitűnő töltenivaló paprika válhat belőle. Máskülönben ugyanarra használjuk, mint más édesparikákat: lecsóalap, pörkölt szaftosító, levesízesítő is lehet a kaliforniai paprika.

A(z) kaliforniai paprika eredete

A kaliforniai paprika nem Kaliforniából származik. Hazája délebbre van, igaz, részben határos az USA déli államával: Közép- és Dél-Amerikából indult világhódító útjára, ahol első gazdái az ott őslakó indiánok voltak.

A(z) kaliforniai paprika tárolása

A zöld, tehát éretlen (de már fogyasztható) kaliforbia paprika bírja a legtovább: hűtőben akár két hetet is. Minél inkább közelít a színe a bordós-piroshoz, tehát minél érettebb, annál előbb elérik, ha hűtőben tartjuk is. Viszont jól bírja a mélyhűtőt.

A(z) kaliforniai paprika érdekességei

A kaliforniai paprika olyan alacsony kalóriájú, hogy szinte nincs is koleszterintartalma. Megédesíti a fogyókúrázók életét.