Csirkemáj

A csirkemáj magas vastartalmával tűnik ki az alapanyagok közül. Elkészítési módja pedig éppolyan változatos ennek a belsőségnek, akár a húsoké.
csirkemáj

A(z) csirkemáj jellemzése

A csirkemáj, ahogyan a csirkeszív és a zúza is, fogyasztható belsősége a baromfinak. Magas vas-tartalma miatt szokták ajánlani sportolóknak, kismamáknak, a vérképzést segítendő, de valójában élvezeti értéke a magas, hiszen a csirkemájat szénhidráttal (krumpli, rizs) szokás enni, amelyek pedig kifejezetten gátolják a vas-felszívódását... A máj jellegzetes kesernyés íze azonban - és ez különösen igaz az omlós állagú csirkemájra - semmi máshoz nem hasonlítható élmény. De mert a csirkemáj is csak olyan máj, mint az ember mája, tehát a csirke méregtelenítésben vesz részt a csirke életében, azután sem válik könnyű eledellé, nehéz emészteni, nem ajánlott együltő helyben nagy adagot fogyasztani belőle.

A(z) csirkemáj felhasználása

A csirkemáj azért is népszerű alapanyag, mert hiába belsőség, olyan sokféleképpen feldolgozható, mint a húsok. Fontos, hogy a sárgás színű epét válasszuk le a májról előkészítéskor, különben megkeseríti az ételünket. A megtisztított, megmosott csirkemájból aztán készülhet resztelt máj, ez a legnépszerűbb felhasználási módja talán, de kerülhet levesbe is, hús töltelékébe is. A rántott máj is kedvelt recept, és nagyon finom a csirkemájas rizottó is, hmm. Salátaágyon, gyertyafénynél felszolgálva, romantikus borozás kiegészítéseként a roston sült csirkemájnak még a vas-tartalma is hasznosul. A hátizsákjukban szendvics után kutató kirándulók kenőmájasként találkozhatnak vele.

A(z) csirkemáj eredete

A csirke, vagyis a házityúk, amely a csirkemáj hordozója és életében felhasználója, nemesített baromfi. Kutatók szerint a tyúk elődje egy Ázsiából származó fácánféle, a bankivatyúk volt. Régen velünk vannak: a kínaiak már i.e. 6000-ben említést tettek a madárról, sőt, nemesítéséről is. Biztos források azonban csak i.e 2500-ból maradtak ránk, mai fogyasztókra: ekkor az Indus környékén már biztosan ették a csirkét és a csirkemájat is. A korai Jégkorszakból pedig olyan lelet is felbukkant, mely szerint akkora az európai embernek is eledele volt már a tik.

A(z) csirkemáj tárolása

A nyers máj kényes alapanyag, ne tároljuk sokáig! Egyáltalán, bármi olyan hús, vagy belsőség, melyet véresen veszünk, rendkívül romlékony, mivel maga a vér hívogató táptalaja a lebontó baktériumoknak. Ezért a májat amint lehet, azonnal tegyük hűtőbe, esetleg mélyhűtőbe (mert a máj jól fagyasztható), és tartsuk ott egészen a felhasználásig. Ha nem mélyhűtjük, 1-2 napon belül készítsünk belőle ételt. Vásárláskor ügyeljünk rá, hogy ne legyen se túl vörös színű, se száraz felületű a nyers csirkemáj.

A(z) csirkemáj érdekességei

Egy nagyon erős antioxidánsról, a L-ergothioneinről úgy hírlett, a csirkemáj az egyik legjobb forrása. Kiderült azonban, hogy a gombákban sokkal több van belőle.  A shiitake és a laskagomba jár az élen, de a csiperkegombában is négyszer több van, mint a csirkemájban.