Magyaros gombaleves csipetkével
A magyaros gombalevest pirospaprikával készítem, én egy kicsit az erős szárított egész pirospaprikából is karikázok vele, ez elhagyható, ha a csípősség gond.
A(z) magyaros gombaleves csipetkével elkészítése
Előszőr készítsük el a csipetkét, mert annak nem árt szikkadnia kicsit, mielőtt a levesbe főzzük.
Két marék sózott lisztet gyúrjunk össze egy tojással.
Az így keletkezett buciból szó szerint csipegessünk ki a két ujjunk közé csippenthető darabkákat, és tegyük ki őket egyesével, egymás mellé egy tálcára. Hagyjuk ott szikkadni.
Most főzzük meg a gombalevest.
Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, és tegyük bele az apró kockázott hagymát, fokhagymát, répát, zellert, és dinszteljük meg 5 perc alatt.
Az apróra kockázott csiperke gombát is tegyük hozzá és süssük addig míg a gomba megbarnul.
Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk, szórjunk bele néhony csipetnyi durvára tört szárított pirospaprikát, majd nyomjunk rá fokhagymát, és öntsük fel bőven vízzel.
Főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.
Akkor vegyük fel a hőfokot, és amikor már forr a leves, szórjuk bele a csipetkét, és forraljuk így pár percig.
Tejfölből és lisztből keverjünk habarást, és sűrítsük be vele a levest. Mivel nem akarjuk, hogy összekapjon, előbb a forró levesből merjünk a tejfölös habarásba, keverjük el, és úgy öntsük azt a levesbe.
Szervírozáskor szórjuk meg a gombaleves tetejét friss, apróra szelt petrezselyemmel.