Kukorica

A kukorica indiánok eledele volt, de mára a balatoni nyár szimbóluma is lett. A csőként főzés mellett lehet belőle leves, köret, saláta vagy puliszka is.
kukorica

A(z) kukorica jellemzése

A kukorica másik neve tengeri, mert a tengeren túlról került Európába, igaz, ilyen alapon, söt zöldséget gyümölcsöt hívhatnánk így... Ki gondolná, hogy ez a kedvelt ropogtatnivaló pázsitfűféle, már a biológusok szerint? Embermagasságúra is megnőni képes szárain csőtermést hoz, melyen a kukoricaszemek a fehér éretlenből válnak megérve napsárgává. Hatféle kukorcicát eszünk vagy használunk: a csemegét, a pattogtatnivalót, a lófogút, a kemény héjút, a lisztkukoricát és az éretlenül felhasznált bébikukoricát. A kukorica fehérjetartalma magas, de zsírt és szénhidrátot is bőven tartalmaz. Ugyanakkor van benne B1-, B2- és C-vitamin, sőt, karotin is, foszfor, kálcium és vas is.

A(z) kukorica felhasználása

Klasszikusa főtt kukorica, bő sós vízben kifőzve, vagy cukrosban, ha a kukorica nem eléggé az. De grillpartik vegetáriánus fogása is lehet a grillezett kukoricacső, de tepsiven sütve is finom. Leszemezve kukorica salátát keverhetünk belőle majonézzel és füstölt sajt darabkákkal, esetleg lilahagymával, de tejszínes kukorcialeves is főhet a szemekből, vagy kaliforniai paprika és zöldbab társaságában csontlében főtt könnyű, nyári, tejszíntelen leves. Köretként, hal mellé (is) kitűnő, ha csőként főtt vagy ha rizzsel, leszemezve. A bébikukorica savanyúság gyanánt is tálalható, vagy csak csipsz helyett csemegének. Persze mindennapi kosztnak nem ajánlott, magas kalóriatartalma miatt.

A(z) kukorica eredete

Indián eledel, Peruból származik. De hiába termesztették már az inkák is, Észak-Amerikába csak a XIX. században kezdték komolyan venni. Még Afrikába és Ázsiába is előbb, a XVI. században érkezett.

A(z) kukorica tárolása

Olyan kukoricacsöveket vegyünk, melyeknek csuhája élénkzöld még, mert akkor a sárgája is friss belül. Ha módunk van rá, mélyesszük körmünket egy kukoricaszembe, ha kibuggyan belőle a tej, akkor nemrég törték. Azért 1-2 napnál tovább ne tároljuk a kukoricacsöveket, kivéve, ha lefagyasztjuk, mert onnan bármikor előkaphatjuk, az állaga megfelelő lesz.

A(z) kukorica érdekességei

A kukorica magától nem szaporodik, hogy mégis óriás táblákat töltenek meg a szántóföldeken, annak oka a mesterséges termesztés. Pedig nagyon is termékeny, sőt túlságosan is az, ez is az ok: magjai olyann nagyméretűek és olyan sok van belőlük, hogy a lehulló magvakból kikelő csírák egymást fojtják meg. Ezért a termesztett kukorica minden ma létező fajtája nemesítés eredménye.