Adventi puncs

Az adventi puncs megadja az alaphangulatot a karácsonyi készülődéshez. De igazából egész télen jókedvű ital. Nekem Romy Schneidert idézi...

A(z) adventi puncs elkészítése

Ha valami jó a télben, akkor az a puncs. A puncs pedig legjobb karácsony közeledtével, mert igazi karácsonyi hangulatot varázsol az ember szívébe-lelkébe.

Először a cukorszirupot szoktam elkészíteni: egy rész cukrot egy rész vízzel felöntök, és addig főzöm egy kis serpenyőben, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, a gázt le se kapcsolom, már teszem is oda forrni a vizet a gyümölcsteának.

Aztán a bort egy jó nagy fazékba öntöm, ebben főzöm majd össze az összes hozzávalót. Fontos, hogy a bor olyan legyen, amit magában is szívesen meginnék, különben kár az egész pancsolásért, nem lesz finom a puncs. A borba kerül a rum és a narancslé (ez is legyen jó minőségű, lehetőleg 100%-os, és nem rostos), meg az összes őrölt fűszerek (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, szerecsendió, gyömbér), mindenből egy-egy lapos mokkáskanálnyi. A cukrokat (vaníliás és kristály) is beleszóromom a lébe, és indulhat az összeforrás.

Közben a teavízem felforrt, mehet bele a három filter, és amíg az kiázik, már verem is fel a tojássárgájákat egy külön tálban. A teafilterek közben kiáztak, a forró teát a boros-rumos lébe öntöm, az le is hűti rögtön, így már csak langyos lesz a lé, épp megfelelő hőmérsékletű ahhoz, hogy a felvert tojásokat hozzáöntsem.

Lassú tűzön, kevergetve főzöm 5 percig. Ne forrjon föl, csak érjenek össze az adalékanyagok.

A pohár szélére narancskarikát szoktam tűzni, miután merőkanállal belemertem egy adag puncsot. Így teljes az összhatás szívnek-léleknek és a szemnek is.