Tejkaramellás kávé

Ha tejkaramellát kívánok, de álmos is vagyok, akkor a reggeli mellé tejkaramellás kávét főzök. Igaz, félálomban kell a tűzhely mellett inognom, de végül megéri.

A(z) tejkaramellás kávé elkészítése

Ha tejkaramellát kívánok, de álmos is vagyok, akkor a reggeli mellé tejkaramellás kávét készítek. Igaz, hogy félálomban kell a tűzhely mellett inognom, de végül mindig megéri.

Odateszek két csésze kávét lefőni.

Amíg az lefő önállóan, addig én egy magasfalú serpenyőbe kanalazom a cukrot (én nádcukrot szoktam használni, de más kristálycukor is jó), és aláhevítek.

Magas hőmérsékleten tartom, folyamatosan kevergetem egészen addig, amíg folyékonnyá válik és sötétre barnul.

Akkor azonnal belecsurgatok egy kis adag hideg tejet, hogy ezzel lehűtsem és leállítsam a karamelizálódást.

Ezt jól elkeverem, aztán az egészet hozzáöntöm egy lábasba, abba amelyikbe beleöntöm a többi tejet is.

Egy vaníliarudat beleteszek a tejbe, és forralni kezdem a karamellás tejet. Nem forralom fel, mert akkor füle képződik, csak összemelegítem a hozzávalókat, hogy a vaníliának legyen ideje hozzáadni a maga ízét.

A lefőtt kávét két nagy félliteres bögrébe merem, aztán a kész tejkaramellát is rámerem. Ha nyár van, hideg vízbe állítva vagy jeget beletéve lehűtöm, ha tél van, melegen viszem a páromnak meg magamnak a kanapé mellé, vajas kalácshoz.

Hát ilyen egyszerű a tejkaramellás kávé. Azért haladó recepet szerintem mégis, mert a cukor karamelizálásához gyakorlat vagy őstehetség kell.