Rózsakrumpli

Az egyik legjobb ételburgonya. A rózsakrumpli vajszínű húsában kevés a keményítő, permetezni pedig alig kell, mert kártevők számára szinte bevehetetlen vár.
rózsakrumpli

A(z) rózsakrumpli jellemzése

A burgonya a köznyelvben krumpli, de mindkettő ugyanaz a keményítőben gazdag gumó, amely a magyar konyha legnépszerűbb körete. Talán azért is, mert laktató, (nagyjából 1/3-a a kenyér energiatartalmának) és könnyen emészthető. A rózsakrumpli olyan krumpliváltozat, melyet a burgonyavész és a levéltetű által terjesztett vírusok egyáltalán nem támadnak meg, így nem rothad és nem hal el a lombja, mindig bőséges termést ad. Permetezni sem kell, mert a tetvek ha meg is támadják, károsítani nem tudják. Még a burgonyabogár sem támadja úgy, mint más kumpli fajtát, mert lombja tömörebb és keményebb a többiekénél. Tárolhatóságban is viszi a prímet: nem szürkül és nem rothad, csírázni is csak áprilisban kezd. Megismerni a piacon a tábláján szereplő feliratról lehet, vagy - és ez az egyértelműbb - arról, hogy héja rózsaszín. Krumplihúsa vajszínű, alacsony keményítőtartlamú, közepesen lisztes és zamatos. Nem fő szét, ezért alkalmas alapanyaga pogácsának is, szilvásgombócnak is. Egyike a legjobb ételburgonyáknak, hosszúkás, lapos gumói hazánkban már augusztusban érnek. Egy gumó 40–200 g, és nagyjából 18%-a keményítő, 2%-a fehérje, de van benne A-, C- és kevés B- és K-vitamin is.

A(z) rózsakrumpli felhasználása

A burgonyának kizárólag a gumóját fogyasztjuk, és nincs ez másként a rózsakrumpli esetében sem. Mert az 50-90 cm magas cserje virágaiból - melyek lilák, fehérek vagy vörösesbarnák - lesz ugyan bogyó, de abban, akárcsak a növény felszíni zöld részeiben méreganyagot, szolanint fejleszt. Ez az anyag zöldíti meg egyébként a napon hagyott krumpligumó héját is. Az egészséges krumpli viszont renegeteg ételhez jó, alap recept alapanyag. Készül belőle krumplileves, de más levesek betétje is, fő belőle krumplifőzelék, de más zöldség mellé, pl. sóska, kelkáposzta is párosítjuk főzelékekbe. A krumplisalátának számos váltoazat létezik a majonézestől az ecetesig, és sülve, főve, törve, pürésítve, kockázva, karikázva, magában vagy hagymával pirítva - egyszóval minden elképzelhető módon köret lehet belőle. És majdnem mindig lesz is. A krumpli a magyar konyha alap körete. Igaz máshol is: míg egy átlagmagyar évi 50 kg burgonyát fogyaszt, addig egy átlagportugál háromszor annyit, egy átlag belorusz pedig még 20%-kal többet. Ígyencek fogyaszthatják nyersen is. De beledolgozhatjuk tésztákba is, egy jó krumplis lángos erejéig például. Elkészítésekor fontos szempont lehet, hogy bár fölkockázása lerövidíti a főzési időt, de egyúttal akár akár ásványi anyag tartalmának 3/4-ét is elveszítheti közben. Főzzük inkább egyben!

A(z) rózsakrumpli eredete

A rózsakrumpli nemesítés eredménye, de a krumpli eredetije Peru és Chile hegyvidékén őshonos, az ottani indiánok már 5 évezrede termesztik. Európába az 1540-es években került, Pizarro expedíciójával. Ázsiába és Afrikába már innen került: a XVI-XVII. században spanyol és portugál kereskedők vitték oda. Ausztráliába pedig az angolok, a XVIII. században. Mára már többezer fajtája ismert, a gabonák után a világ legfontosabb a étkezési növénye.

A(z) rózsakrumpli tárolása

A rózsakrumpli igen jó fajta, jellemzően csak egészséges példányokat találunk a piacon, mert a fajta eleve nem szürkül és nem rothad. Mint minden krumpli, a rózsakrumpli is tovább eltárolható, mint más zöldségek. A rózsakrumpli csírázni is csak áprilisban kezd, így egész télre betárazhatunk belőle, ha van elég nagy száraz, hűvös helyünk, ahol szét tudjuk teríteni. Tárolhatjuk jólszellőző rongy- vagy textilzsákban is, de akkor rendszeres átválogatásra is rendezkedjünk be, mert így tárolva könnyen összeérnek, és olyankor már hamar rothadásnak indulnak a krumpliszemek.

A(z) rózsakrumpli érdekességei

A krumpli szépségünk ápolásában is jó szolgálatot tesz, a rózsakrumpli is. Reszeljük le a gumót, és pakoljuk a csukott szemünkre, meg köré, mert enyhíti a szem körüli duzzanatokat. De a krumplipéppel kezelhetünk pattanásokat, napégette bőrt, sőt, aranyeret is. A krumplilé pedig puhítja, tisztítja a bőrt, értő kezekben pedig forrázott sebeket gyógyít.