Lime

A legéretlenebbnek tűnik a citrusfélék közül, mégis magasabb cukortartalmú a lime a citromnál és nem utóérő, mint az vagy a narancs, érett zölden kerül piacra.
lime

A(z) lime jellemzése

A lime-ot hívják zöld citromnak vagy trópusi citromnak is, és joggal, hiszen citrusféle, íze pedig savanykás, igaz, kevésbé, mint a citromsárga gyümölcsé. Apró fán vagy inkább cserjén terem, tövisek között. Legfinomabb a májusi termés, de a lime egész évben szüretelhető. Héja élénkzöld és vékonyabb, mint a citromé, gyümölcshúsa is élénkzöld és édesebb a citroménál. Rengeteg C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és segíti az emésztést, akárcsak a nagytestvére. Frissít és élénkít, már az illatával is.

A(z) lime felhasználása

Koktélgyümölcsként a legnépszerűbb, de limonádéba is gyakran teszik, jó kiegészítője minden citromos italnak. Az ipar citromsavat is gyárt belőle, mert többet tartalmaz a lime, mint a citrom. Ugyanakkor Egyiptomban termesztenek már kifejezetten citromsav-szegény lime-ot is... Ínyenceknek készül lime-dzsem, de a héja is finomabbá teszi a süteményt, akárcsak a citrom, ha belereszeljük a töltelékébe, tésztájába sütés előtt.

A(z) lime eredete

A lime India, Malajzia gyümölcse, szimbóluma is lehetne a trópusi, szubtrópusi éghajlatnak. Európába a kereszteslovagok hozták a XII. században, innen jutott el aztán Amerikába is, a hódítók hajóin.

A(z) lime tárolása

Bármennyire mást sugall az élénkzöld színe, a lime-ot éretten szüretelik, nem utóérő, ahogyan a többi citrusféle. Éppezért találkozhatunk túlérett szemekkel a piacon, ezeket sárguló, fonnyadt héjukról ismerhetjük fel. Ha megvettük, 1-2 hétig is tárolhatjuk hűtőben az egészséges lime-ot, vagy kifacsarva lefagyaszthatjuk a levét, lereszelve és megcukrozva pedig eltehetjük a héját későbbi felhasználásra.

A(z) lime érdekességei

Ahogyan a mi kulturkörünkben a fokhagyma tartja távol a vámpírokat, Indiában úgy űzi el a rossz szellemeket a lime. Szerintük éppezért érdemes beteg ember felett lime-mal ingázni.