Kakaós-cseresznyés tallér
Reggelire, tea mellé, kiránduláson majszoláshoz nálunk a családi kedvencek közt van a kakaós-cseresznyés tallér.
A(z) kakaós-cseresznyés tallér elkészítése
Ebben a süteményben az az egyik legjobb, hogy gyerekbarát, jó mancsolós az összeállítása, imádja is a pici lányom, ha ezt sütjük.
A vajat magam verem föl habosra, mert ez kemény munka, de a többi már gyerekjáték!
A tojásokat már az apró kezek is össze tudják markolászni a vajjal, ha egyedül sütök, akkor is szeretem kézzel csinálni. Tühtigeknek ott a fakanál.
Mielőtt a lisztet hozzákeverem, felhigítom a masszát a mézzel, így könnyebben oldódik benne a por. Én egy ideje már mindenhez teljes kiőrlésű lisztet használok, és mivel ez a sütemény lapos, tallérforma lesz, nem baj, ha picit nehezebb, nem kell emelkednie, ha kisül, nincs is kompromisszum, meg egészséges édességgel is etetem a szeretteimet.
Ha szépen kisimult a massza, jöhet a kakaópor, a cseresznye (magozott persze, és lehet aszalt is) és a csipetnyi só, mert igen, az az édességbe is kell, hogy kijöjjenek a sütemény ízei.
Akkor jó a tészta, ha könnyen golyóvá formázható - ha túl híg lett, liszttel sürítem, ha fogős még, vajjal, tojással higítom -, azt lapítom össze a két tenyerem között, tenyér méretűvé. (Ebben a munkafázisban is profi segítség a kislányom...)
A sütőbe 180 °C-ra teszem be, és félóra múlva aranyszínű tallérokat veszek ki belőle.
Reggelire, tea mellé, kiránduláson majszoláshoz a családi kedvencek közt van nálunk.