Eperszószos rizspuding
A rizspuding önmagában is mennyei eledel, de eperszósszal nyakonöntve egyszerűen ellenállhatatlan. Sajnos...
A(z) eperszószos rizspuding elkészítése
Egy lábasban összemelegítek 10 dkg vajat és 10 dkg kristálycukrot 1,5 liter tejjel.
Ha felolvadt a vaj és a cukor, belöntöm a 15 dkg rizst, és fűszerezem 2 vaníliarúd kikapart belsejével, meg egy csipetnyi sóval.
Lefedem, és közepes tűzön megfőzöm a rizst a tejben.
Közben apró kockákra vágom az eperszemeket, és egy serpenyőben a maradék 5 dkg cukron megkaramelizálom, aztán kevés hideg vizet aláöntve - hogy ne karamelizálódjon tovább -, párolni kezdem, és addig hevítem, pótlom alatta a vizet, amíg pépesre nem fő az eper.
Ha megfőtt a rizspuding, kis tálkákba porciózom, nyakonöntöm eperszósszal, és ha maradt még pár szem eprem, félbevágok kettőt-kettőt, és a puding köré ültetem. Melegen a legfinomabb.