Egresszószos rizspuding

A rizspuding önmagában is mennyei eledel, de egresszósszal nyakonöntve egyszerűen ellenállhatatlan. Sajnos...

A(z) egresszószos rizspuding elkészítése

Egy lábasban összemelegítek 10 dkg vajat és 10 dkg kristálycukrot 1,5 liter tejjel.

Ha felolvadt a vaj és a cukor, belöntöm a 15 dkg rizst, és fűszerezem 2 vaníliarúd kikapart belsejével, meg egy csipetnyi sóval.

Lefedem, és közepes tűzön megfőzöm a rizst a tejben.

Közben az egresszemeket egy serpenyőben a maradék 5 dkg cukron megkaramelizálom, aztán kevés hideg vizet aláöntve - hogy ne karamelizálódjon tovább -, párolni kezdem, és addig hevítem, pótlom alatta a vizet, amíg pépesre nem fő az egres.

Ha megfőtt a rizspuding, kis tálkákba porciózom, nyakonöntöm egresszósszal, és ha maradt még pár szem egres, néhányat a puding köré szórok. Melegen a legfinomabb.