Duplacitromos almás rétes

Szerintem a rétes = tészta:töltelék 1:100. Ez a biztonságra játszó kereskedelemnek ritkán sikerül, így gyakran sütök a családnak duplacitromos almás rétest én.

A(z) duplacitromos almás rétes elkészítése

Az almapéphez az almákat hámozás után nagylyukún lereszelem, és egy fazékba dobom. Cukrozom, fahéjazom.

Ekkor jön a citrom, ami e duplacitromos almás rétes változatban az alma mellett a másik főszereplő. Az egyik citrom héját aprólyukún belereszelem, aztán bögrényi vízzel lucskossá teszem, és elkeverem, tűzre teszem az egyveleget közepes lángon.

Amikor már illata van, akkor jön a citrom második nagy antréja. E második citromnak a héját már lehámozom, és apró darabokra vágva (mint a petrezselymet, pont úgy ezt is a vágódeszkán) meghintem vele a már-már kész almástölteléket. Mire a levét elfővi, a citromdarabkák is megpuhulnak, és valami mesés illat árad szét a lakásban. Ezt kiélvezve megvárom, amíg az almapép kicsit kihül.

Ha eljött az idő, összefogok két réteslapot, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítem a duplatésztát. Ennyi vastagság mégiscsak kell a rengeteg töltelék köré, hogy egybentartsa... :)

A közepére halmozom az alma felét, aztán összefogom a réteslap két szélét, és rúdformára igazgatom vele a belehalmozott almát. A lapok szélét összefogva tartva maga alá hajtom a réteslapot, és a két végét is behajtom a tésztának, hogy sütés közben ne száradjon ki a töltelék.

A rétesrudat a tepsi szélére tolom, és most a másik két réteslapot terítem le középre, megismétlem az egészet az almával, meg a réteslapok széleivel.

200 fokos sütőbe teszem a tepsit, és úgy 15 percig hagyom bent pirulni a réteseket.

Ha szép egészséges aranybarna a tészta, kiveszem, várok egy kicsit, hogy kifújhassa magát, és ha konyhamelegre hült, ferdén vágva felszeletelem. Gyorsan elfogy. Néha még ki sem hülhet egészen.