Cukormentes vegyes gyümölcsleves bárányfelhővel

Ha itt a ribizliszezon, itt a vegyes gyümölcsleves ideje is. Tejszínnel készítem és tojáshabgaluskával, de cukor nélkül, nyírfacukorral. Ez nem édes méreg.

A(z) cukormentes vegyes gyümölcsleves bárányfelhővel elkészítése

Felütöm az összes tojást, és szétválasztom fehérjére és sárgájára.

Az 5 tojássárgáját összekeverem 5 dl tejjel és 5 evőkanál nyírfacukorral, és egy lábasban összeforralom.

Az 5 tojásfehérjét habbá verem úgy, hogy 1 evőkanál nyírfacukrot apránként adagolok hozzá.

Ha kész, evőkanállal galuskákat szaggatok a habból, és a forró tejben megúsztatom mindkét oldalukat. Aztán kimerem őket egy tányérra, és ott várnak tálalásig.

Az almát, körtét hámozom, magházukat kivágva kockázom, a ribizliszemeket pedig leszüretelem a száraikról, és a még mindig forró tejbe dobom. Kivéve azt az egy-egy almát és körtét, meg egy tucatnyi ribizliszemet, amit majd tálaláskor adok a vegyes gyümölcsleveshez.

A levest fűszerezem a reszelt citromhéjjal, a vaníliarúd késsel kikapart belével és a fahéjjal, így főzöm közepes lángon úgy negyed órát.

Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest.

Most adom hozzá a tejszínt úgy, hogy előbb kis tálba öntöm, abba merek a forró levesből, és az így meglangyosított tejszínt öntöm a meleg levesbe, hogy ne kapja össze.

A cukormentes vegyes gyümölcsleves mostmár kész, csak hülnie kell picit. Tálaláskor hámozva, kockázva, szárról szüretelve beleszórom a félretett gyümölcsöket mixelve a tányérokba, rámerem a levest, aztán meghintem mandulaforgáccsal. Hmmm.