Citromjoghurtos gyümölcsleves őszidőre

Az ősz nem csak színekben, hanem gyümölcsökben is gazdag, ezért főzök ennek az évszaknak is külön citromjoghurtos gyümölcslevest.

A(z) citromjoghurtos gyümölcsleves őszidőre elkészítése

A szőlőszemeket lehúzgálom a száraikról.

A diókat diótörővel megtöröm, a dióbelet kézzel negyedekre töröm, és két evőkanál mézbe dobom mézesedni.

Nyeles serpenyőben 1 evőkanál olajon 2 evőkanál kristálycukrot hevítek.

Amikor már kicsit karamellás, félpohár hidegvízzel lehűtöm, és rádobom a szőlőszemeket így párolom addig, amíg a gyümölcsök elfővik a vizet maguk alól. De vigyázni kell, hogy a szőlőszemek ne essenek szét. Ha túlpuhulni látszanak, inkább hagyjuk abba a párolást (túl sok vizet tettünk alájuk).

Akkor aztán egy lábasba átöntöm a cukros, enyhén karamelizált szőlőszemeket, és fél liter tejszínnel felöntöm őket, őssze is forralom.

Egy vaníliarúd belsejét belekaparom, és 2 mokkáskanál őrölt fahéjjal is megszórom.

Ha a forrás leállt (persze a tűzről levét után), akkor belekanalazok 2 pohár citromjoghurtot a tejszínes gyümölcslevesbe, és belereszelem egy alaposan megmosott citrom héját. A mézzel együtt belekanalazom a dióbelet is. Beleszórom a mazsolát is.

Édesen bolondos, gazdag őszi leves kerekedett.

Recept Menü

Recept Kategóriák

Citromjoghurtos gyümölcsleves őszidőre hozzávalók

  • 1 nagy fürt fehér szőlő
  • 1 nagy fürt kék szőlő
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg dió
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál méz
  • 5 dl tejszín
  • 2 pohár citromjoghurt (2,5 dl / pohár)
  • 2 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 vaníliarúd
  • 1 citrom reszelt héja

recept.hu közösség