Citromjoghurtos almaleves
Kedvelem a bolondos ételeket, s mert ebben főként magamra vagyok utalva, ki is találok magamnak olyanokat, mint a citromjoghurtos almaleves.
A(z) citromjoghurtos almaleves elkészítése
Az almákat egészen apró, úgy félcentis kockákra vágom (persze hámozás és magházkivét után).
Nyeles serpenyőben 1 evőkanál olajon 2 evőkanál kristálycukrot hevítek.
Amikor már kicsit karamellás, félpohár hidegvízzel lehűtöm, és rádobom az almakockákat, így párolom addig, amíg a gyümölcs elfővi a vizet maga alól. De vigyázni kell, hogy az almakockák ne essenek szét. Ha túlpuhulni látszanak, inkább hagyjuk abba a párolást (túl sok vizet tettünk alájuk).
Akkor aztán egy lábasba átöntöm a cukros, enyhén karamelizált almakockákat, és fél liter tejszínnel felöntöm őket, őssze is forralom.
Egy vaníliarúd belsejét belekaparom, és 2 mokkáskanál őrölt fahéjjal is megszórom.
Ha a forrás leállt (persze a tűzről levét után), akkor belekanalazok 2 pohár citromjoghurtot a tejszínes almalevesbe, és belereszelem egy alaposan megmosott citrom héját.
Friss és bolondos leves kerekedett.