Avokádó

Az avokádó még ma is főleg az amerikai kontinens privilégiuma. Nem főzzük, de nyersen a finom avokádókrém nélkülözhetetlen alapanyaga.
avokádó

A(z) avokádó jellemzése

Az avókádó Közép-Amerika körtéje. Perzse nem ugyannarra használják, mint mi a Vilmost, bár az avokádó maga is egy gyümölcs. A trópusi vidékekere jellemző buja, többtízméter magas örökzöld fák egyikén terem, és a babérfélékhez tartozik. Héja bőrszerű, húsa vajszerű, kívül zöld, belül fehér, mi az? Egyik legfurcsább tulajdonsága, hogy óriási, kemény magja van, de ezt könnyű leválasztani puha húsáról. Ha nem esszük meg, akkor az arcunkra kenjünk, mert a kozmetikai ipar is kihasználja az előnyeit.

A(z) avokádó felhasználása

Csak nyersen, főzni tilos! Megkeseredik tőle. Nyersen szüretelik, aztán néhány hét alatt, meleg helyen megérlelik, hogy megpuhuljon és magvaváló legyen. Az avokádóból készül a padlizsánkrémhez hasonló avokádókrém, mely piritósra kenve vagy saláták, szendvicsek adalékaként igen ízletes. De avokádószósz is készíthető belőle. Élénkzöld színe miatt jól mutat az ételben, de íze inkább semleges, enyhén diószerű.

A(z) avokádó eredete

Közép-Amerika az avokádó szülőhazája, ott többezer éve eszik, és ma is itt, Mexikóban termelik belőle a legtöbbet, illetve beszállt mellé Brazília és az USA is.. Érdekes, hogy bár nem kényes növény, Európában a mediterrán országokban sem terjedt el igazán.

A(z) avokádó tárolása

Ép bőrű avokádót váásroljunk akkor is, ha azonnal fogyasztani szeretnénk. Ha keményet kapunk, akár egy-két hétig is érlelnünk kell szobahőmérsékleten, ha puhát, egy-két napon belül együk meg. Húsa olyan, mint a krumpli: ha levegő éri, megbarnul, de citrom vagy lime levével meglocsolva mégsem.

A(z) avokádó érdekességei

Az avokádó rendkívül tápláló, csökkenti a koleszterinszintet és A, B1, B2, valamint C vitamint tartalmazó olajat rejt magában. De rejt egy persin nevű toxint is, amely mérgező hatású a növény egyes részeit nagy mennyiségben fogyasztó állatokra. Emberre nincs semmilyen káros hatása.