Zöldspárga

Sokáig csak főúri kertek növénye volt a spárga, aztán közétek lett. Előbb a zöld, majd a halványított, ma ismét a zöld spárga a divat.
zöldspárga

A(z) zöldspárga jellemzése

Nevét spárgaszerű alakjáról - és a zöld spárga persze színéről - kapta. Mindketten liliomfélék, bár egyiket sem virága szépségéért szeretjük. Bár a zöld spárga több C-vitamint és a karotint tartalmaz, sőt - sötétzöld színe jelzi - , klorofillban is gazdagabb, ráadásul foszfor-, vas- és egyéb ásványisó-tartalma is magas, egy időben mégis a világos spárgát ették többen, mert elegánsabbnak találtatott. Ma az egészség az elegáns, ezért újra eljött a zöld spárga ideje. Tavasszal hoz hajtásokat, ezek a fiatal, friss hajtások a zöldspárgasípok, ezeket nem kell halványítani. A le nem szedett hajtásokból 1-1,5 méter magas spárgabokor lesz, ezek később elfásodnak. A spárga bár nem hal, levelei apró pikkelyek, alóluk fejlődnek virágai, és piros bogyó termése. Tehát amit a spárgából megeszünk, az tulajdonképpen a növény szára.

A(z) zöldspárga felhasználása

A zöldspárga nemrég vált újar népszerűvé, és maga a spárga is csak 4 évszáda terjedt el Európában, pedig igen sokarcú növény, mint recept hozzávaló. Főzés előtt a spárga héját minig húzzuk le - ez aranyszabály, mert ki szereti rágni a fás külső részt -, de a zöldspárgánál más a helyzet, az friss rügy, nem fásult még, nincs mit lehántani róla. Főhet belőle leves, párolódhat köretté, de finom mártásként is hús mellé, vagy salátába aprózva. Jól párosítható sajttal, ezért sülhet csőben sült ételekben, de a reggeli omlettbe is belekerülhet, vagy akár ki is ránthatjuk. Általánosságban elmondható, hogy minden olyan ételben van helye, amelyikben gyökércöldségeknek is. Aki diétázik, az spárgázik. A népi gyógyászat vesebántalmak gyógyítására használja.

A(z) zöldspárga eredete

A rómaiak szerették. Európa-szerte mégis csak az 1600-as években terjedt el, ma is a francia konyha egyik emblematikusa, de Spanyolországban is népszerű. Magyaroszági jelenlétét jól jellemzi, hogy míg a 2 mediterrán ország együtt 40ezer hetáron termeli, nálunk mindössze 300 hektárt kap. És ennek is csak tördeékét esszük meg itthon, mert a magyar spárga 90%-a exportra kerül. Talán mert a XX. századig úri ebédlőasztalok növénye volt csak - akkor is, ha legkorábban szedhető zöldségünk -, és később került csak át az általános zöldségek kasztjába. Külföldön is, itthon is kezdetben a zöldspárgát ültették, később a fehérspárga lett a népszerűbb, de csak azért, hogy az egyébként tápértékben gazdagabb zöldspárga nyerje meg ismét a spárga-spárga versenyt.

A(z) zöldspárga tárolása

Hűtőszekrényben akár 1 hónapig is eláll, de ha hosszabb távra tervezünk vele, mélyhűthetjük is, bírja. Sőt, a mélyhűtőből kivett spárga további 10 napig őrzi állagát, ha hűtőben tartjuk.

A(z) zöldspárga érdekességei

A zöldspárga népszerűségét a 'királyok séfjének, a séfek királyának', Auguste Escoffiernek köszönheti, aki rávette a francia spárgatermelőket arra, hogy a fehérspárga helyett zöldet termesszenek. Tette pedig mindezt Rothschild báró kedvéért, aki zöldspárgát preferálta.