Whisky

A whisky az amerikaiak szerint whiskey, de mindig gabonapárlat, akárcsak az orosz-lengyel eredetű vodka. Magában - és persze jéggel - vagy koktélban isszuk.

A(z) whisky jellemzése

A whisky lassan készül. 3-5 évig biztosan, de az extra minőségűre akár 10-30 évet is várni kell, addig érlelik. Előbb az árpából maláta lesz, amit aztán szárítanak - az amerikaiak tűz felett, ettől lesz az övék füstös aromájú -, és cukrosítanak. Valahol itt jön a különbség a vodka és a whisky közt: ezt alkohollal erjesztik, aztán lepárolják. Az utolsó aktivitás vele a házasítás, ami valójában keverés: azonos és külöböző nyersanyagokból készült whiskyk mixelése. Itt rögtön 2 típusra ágazik: lesz belőle Straight Whisky, ha keverés nélkül, több mint 70 %-ban egyféle gabonából állították elő, vagy lesz belőle Blended Whisky, ha különböző eredetű whiskyk keveréke. És innentől jön az érlelés. Évekig. Tölgyfahordóban, mert úgy lesz a finom. Ez alapján is kaphat bélyeget: Bonded, azaz sárga vagy zöld szalaggal leragasztott üveg jelzi az igazán hosszú érlelési időt, Bottled in Bond-nak pedig akkor keresztelik, ha állami ellenőrzés mellett minimum 4 évig érlelték. Uff.

A(z) whisky felhasználása

Whisky akkor kerül az asztalra, ha James Bondot játszunk, ha szivarozni támad kedvünk vagy ha Dallas-t nézünk. Általában magában isszuk, röviditalként, jéggel, ki rázva, ki keverve. De a Szex és New York keserédes szinglijei is ezt isszák, Angostura-val keserítve és édes vermuttal édesítve, Manhattan koktél néven.

A(z) whisky eredete

Angolszász ital. Ott van mindjárt a legvilághírűbb, a skót whisky, azaz a scotch. Ha tisztán árpamalátából készül, akkor Grain vagy Malt a neve, de lehet kukorica is, rozs is az alapja. A Ballantines például scotch, de a Chivas Regal és a Johnnie Walker is. Nem kevésbé híres az ír whisky, ott van példának a Jamson. Az írek nem füstölik a malátatőzeget, de ízesítik olyannal, amelyiket igen, azaz bourbonnel (ez az amerikaiak whiskeyje), portói borral és meggy aromával, ráadásul külön-külön hordókban, 10-20 évig érlelik így, és csak utána keverik e három aromájú malátát. Az amerikaiak is kifőzték a magukét, így született meg a Bourbon Whiskey, merthogy az amerikai whiskey-k gyűjtőneve Bourbon. Ezt szárítják tűz fölött és szűrik át faszénen többször is a tölgyfahordóban érlelés előtt. Így lett meg a Jack Daniels is, a Jim Beam is. A kanadaiak is kifőzték a maguk whiskyjét - a Black Velvetet például -, amely az írhez hasonlóan kevésbé füstös az amerikainál.

A(z) whisky tárolása

A hűtőben. Merthogy jól lehűtve isszuk. Ha tisztán, akkor is általában jéggel, de lehet hideg szódával is, kötelezően whiskys pohárban. Így teljes az élvezet, melyre akár egy emberöltőt is várni kell. A whiskynek a hordóban...

A(z) whisky érdekességei

Amikor Magyarországon először vetítették a Dallas-t, valóságos rajongótábor alakult ki az amerikai családtörténet körül. A városi legenda szerint szárnyra kapott a 'dallaszozás' szokása, mely nem jelentett mást, mint hogy a sorozatot néző a TV-távirányítója mellé készítette a whisky-s, vagy ha egészen autentikus akart maradni, akkor a whiskey-s üveget, meg a kristálypoharat jéggel, és ahányszor a sorozat szereplői ittak a filmben, annyiszor emelte ő is szájához a poharat. Mivel a TV-sorozat forgatókönyvírója gyakran élt e fordulattal, az ilyen este megbízhatóan meg lett alapozva.