Vaníliás eperkrémleves

A vaníliás eperkrémleves nálunk az eperszezon slágere. Májusban már frisspiros eper is van hozzá, meg meleg is, nincs ami visszatartson.

A(z) vaníliás eperkrémleves elkészítése

Az epret kiskockákra vágom, és bő kétmaréknyit félreteszek belőle későbbre.

2 evőkanál nyírfacukrot egy nagy serenyőben olajon megfuttatok. Nem karamelizálok, mert a nyírfacukor nem úgy reagál az olajon hevítése, mint mondjuk a nádcukor, de szépen folyadékká olvad.

Ha ezt megtette, akkor 1 evőkanál őrölt fahéjat belekeverek, és a kiskockákra vágott epret jó negyedórán át, folyamatos kevergetés mellett lekvárosítom rajta. (A félretett eperadagot nem, az még ennél is később kell.)

Amikor az eperillat áthatóvá vált, akkor felpörgetem citromillattal: belereszelem egy citrom héjat, és belefacsarom a levét is (leszűrve! itt nem jön be a rostos lé). Megkeverem, és hagyom őket összeérni a forróságban.

Amíg a fahéjas-citromos eper szaftosodik, addig egy nagy lábasban kevés hideg tejben feloldom a vaníliapudingport és a maradék 2 evőkanál nyírfacukrot. Ha csomómentes, akkor a lábasba öntök annyi tejet, hogy úgy fél liter legyen, és felforralom benne a pudingot - szigorúan folyamatosn kevergetés mellett, másként biztosan odakap.

Ha fölbugyogott a puding, mehet bele az összes maradék tej és a lekvárosodott fahéjas eper, és az egészet összeforralom.

A forró levest leveszem a tűzről, és beleöntöm a fél liter tejszínt, szépen elkeverem. Aztán bele a félretett eperkockák, és a lábas mehet egy mosogatónyi hidegvízbe. Mire kellőképpen kihül a hűtőbekerüléshez, addigra a nyers eperszemek is belszottyadnak a forró levesbe, és pont annyira lszenk puhák, de maradnak restek azért, amennyire kell.

Az utolsó lépés a fedő alatt hűtőben hűtés, de nem kihagyandó, és minimum 1 órán át, mert ahogy a jó rozébor, ez az eperkrémleves is hidegen az igazi.