Szilvás-mákos rétes

Szerintem a rétes = tészta:töltelék 1:100. Ez a biztonságra játszó kereskedelemnek ritkán sikerül, így gyakran sütök a családnak szilvás-mákos rétest magam.

A(z) szilvás-mákos rétes elkészítése

Egy serpenyőbe beleöntöm a mákot, rá a cukrot, mézet, aszalt szilvát és egy kevés mazsolát is. Annyira öntöm fel vízzel, hogy jó lucskos legyen, aztán odateszem a tűzre rotyogni.

Időről-időre megkevergetem, hogy ne süljön az aljára a mák. 10-15 perc alatt isteni illatú mák-krém lesz belőle. Nagyjából ugyanennyit várok, hogy kicsit hüljön, akkortól lehet belőle töltelék.

Összefogok két réteslapot, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítem a duplatésztát. Ennyi vastagság mégiscsak kell a rengeteg töltelék köré, hogy egybentartsa... :)

A közepére halmozom a mák felét, aztán összefogom a réteslap két szélét, és rúdformára igazgatom vele a beleszórt mákot. A lapok szélét összefogva tartva a maga alá hajtom a réteslapot, és a két végét is behajtom a tésztának, hogy sütés közben ne száradjon ki a töltelék.

A rétesrudat a tepsi szélére tolom, és most a másik két réteslapot terítem le középre, megismétlem az egészet a mákkal, meg a réteslapok széleivel.

200 fokos sütőbe teszem a tepsit, és úgy 15 percig hagyom bent pirulni a réteseket.

Ha szép egészséges aranybarna a tészta, kiveszem, várok egy kicsit, hogy kifújhassa magát, és ha konyhamelegre hült, ferdén vágva felszeletelem. Gyorsan elfogy. Főleg kakaóval.