Nagy Lajosné Rózsika

Ha összejön a család, sokan vagyunk, ezért nagy tételben sütök-főzök. A férjem a kertész, ő gondozza a fákat, közösen rakjuk el a befőtteket, gyümölcsleveket.

A(z) Nagy Lajosné Rózsika elkészítése

Recept Menü

Recept Kategóriák

Nagy Lajosné Rózsika hozzávalók

Nagy Lajosné Rózsika vagyok, 1953. januárjában születtem. 1970-ben mentem férjhez, azóta minden nap főzök, hétköznap csak egytál ételt, hétvégén levessel és süteménnyel is kibővítem. Két fiam van, két menyem és négy lány unokám. Ha összejön a család, sokan vagyunk, ezért nagy tételben sütök-főzök. Nyugdíjazásom előtt egészségügyi szakasszisztens voltam. Munka után is midig főztem. Olyan kolléganőim voltak, akik szintén mindennap háztartást vezettek és a kóstolókat vittük egymásnak, megbeszéltük ki hogy készíti az ételeket, és a sokféle háztartásból, sok finomság is ki tud sülni. Van ezenkívűl még az unokahúgom és családja, ők is öten vannak és gyakran összejövünk. Nagyon ízlik ami ételt készítek mindenkinek. Kertes házunk van, tavasztól őszig megterem mindenféle gyümölcs és zöldség, amit el is rakok télire, fagyasztóba, meg befőttnek is. Semmilyen gyümölcsöt nem veszek a boltból, csak a sajátomat használom egész télen. Zölségeket, fűszernövényeket is magam termelem meg, azok is a fagyasztóban várnak a sorukra, hogy elkészítsem. De petrezselyemzöldjét is, amíg lehet, a kertből szedek. A férjem a kertész, ő gondozza a fákat, közösen rakjuk el a befőtteket, gyümölcsleveket és a fagyasztóba való anyagokat is. Legalább olyan ügyes, mint én, az elrakásban is és a főzésben is. Ő főleg a nyári bográcsolásban tevékenykedik, de a szokványos ételeket is megcsinálja. Nekem az a hobbym, hogy mindig újítani akarok, a fejemben elképzelem az összetevőket, hogy stimmelnek-e egymással, és a főzési folyamat alatt is megváltoztatom új ízre a megszokott ételeket. Bátor vagyok, mondhatni elég merész. Egy-egy alkalommal nem olyan lesz, mint elképzeltem, de a következővel tökéletesítem, miután rájövök, mit lehet még vele tenni. Találó az a mondás, hogy a puding próbája az evés, mert nincs jobb érzés, mint amikor a család jó étvággyal felfal mindent. Amióta itthon vagyok, még a tésztát is én gyúrom és nyújtom. Az anyukám gyerekkoromban befogott az előkészítésbe, olykor a főzést is rám bízta. Lehet, hogy a sikerélményem még abból az időből származik? Ezt már nem tudom. A saját receptjeim mellett vannak főzési és konyhai fortélyaim is, amik megkönnyítik a kezdők dolgát, meghozzák a főzési kedvüket. Például hogy nem zajos a húsklopfolás, ha a vágódeszka alá konyharuhát rakunk, vagy hogyha a szelet húsra folpackot teszünk, akkor nem csapkolódnak szét a húsfoszlányok, vagy hogy az ételmaradékokból új ételek is készíthetők. Sok-sok ötlet és praktika sütéshez-főzéshez...

recept.hu közösség