Padlizsános rákragu

Az uramat tenger gyümölcseivel bármikor levehetem a lábáról, ráadásul gyors is, egészséges is az ilyen étel, ezért a padlizsános rákragut gyakran bevetem.
padlizsános rákragu

A(z) padlizsános rákragu elkészítése

Az uramat tenger gyümölcseivel bármikor levehetem a lábáról, ráadásul gyors is, egészséges is az ilyen étel, gyakran bevetem. A garnélarákot konyhakészen, fagyasztva veszem, ezért azzal kezdem, hogy dobozostul a forró víz alá a rákokkal, hadd olvadozzanak. Ezalatt felkockázom, és bő olajra dobom a vöröshagymát.

Amíg üvegesedik, felkockázom a padlizsánt is. Héjastól, nagyobbacska kockacukorméretűre, hogy épp szájbaillő méretű legyen, amire megfő. A padlizsánkockákat is a hagymára dobom, és megsózom a duettet, úgy pirítom tovább.

Fokhagymát aprítok, le a tűzről a padlizsános hagyma, rá a fokhagyma. Aztán a paradicsomszószba evőkanálnyi tormát keverek, és ezt öntöm a zöldségekre, úgy küldöm őket vissza pirulni. Ha nem elég fényes a keverék, nyakonöntöm még egy kis olívaolajjal.

Most jönnek a főszereplők, a garnélarákok, akiknek ekkorra már jól megágyaztam. Leöblítem marékszám, aztán a paradicsomos zöldségek tetejére halmozom őket. Friss petrezselymet aprítok, és az üde zöld színt rászórva olyan kívánatos lesz az egész, hogy szinte már a tányérra kívánkozik, de még felöntöm egy fél bögre (2,5 dl-es bögre) vízzel, és félig lefedem, így párolom, puhítom, érlelem raguvá.

Jöhet a terítés, mert 6-8 perc, és mindenki asztalhoz. Főtt barnarizs köretnek tökéletes hozzá.

Ha a levét már elfőtte, de még gusztusosan tocsogós, akkor fogok egy szűk marék petrezselyem zöldjét, és mosás után a leveleit a padlizsános rákragura tépkedem. Így már csak megkeverem az egészet a tűzön, hogy a levelek nyersek maradjanak. Színe is, íze is erőteljesebben érvényesül így a petrezselyemnek, kap egy plusz felízt az étel, a felhang után szabadon.

Mint minden tengeri herkentyű, ez is frissen jó, úgyhogy: Mindenki asztalhoooooooz!