Lencsepüré leves
A lencsepüré levest akkor főzöm, ha valamilyen csoda folytán nincs otthon szárazbab. Majdnem olyan laktató, és legalébb olyan jól esik másnaposság esetén.
A(z) lencsepüré leves elkészítése
A főzés előtti éjszakára beáztatott lencsét odateszem egy lábasban főni a felkarikázott répákkal együtt.
A vöröshagymát is meghámozom, és apróra vágom, úgy teszem bele a levesbe. Az egészet jól lepje el a víz.
Mikor már együtt főnek a zöldségek, felszeletelem a sonkát, és a felét fel is kockázom, azt bele a levesbe. A másik felét meghagyom későbbre, levesbetétnek.
Lisztből és olajból rántást készítek. Amikor megpirult a liszt a zsiradékon, leveszem a tűzről, és beleteszem a pirospaprikát. Fontos, hogy így, különben a paprika megkeseredik, ha forróba kerül.
Kevés vízzel felöntve a paprikás rántást a megfőtt zöldségekhez, húshoz öntöm.
Kézi mixerrel összekeverem az egészet, és 5 evőkanál mustárt meg 2 evőkanál cukrot még adok hozzá.
A megmaradt sonkaszeleteket olajon mindkét oldalukon megpirítom, tálaláskor a tányér aljába teszem, rámerem a lencsepüré levest, és lehet enni!