körte

A körte az örök második, alma alapgyümölcsünk mögött, de éppannyira sokfélére használjuk: nyersen, süteménybe, húshoz. Ja, pálinkának!
körte

A(z) körte jellemzése

A körte a rózsavirágzatúak csoportjába tartozik, és sok-sok fajtáját ismerjük: a vadkörtétől az alexanderen át a császárkörtéig, sokat. Körülbelül 5000 fajtáját lehet ismerni, itthon ebből nagyjából 50-et. Hazánkban is remekül megterem, így sok finom hazai sütemény és ital recept fontos eleme. Mérete és íze is változó, egyik fajtája finomabb, mint a másik.

A(z) körte felhasználása

A körte eredete valószínűleg Kis-Ázsiába vezethető vissza. A vadkörtét már a honfoglaló magyarság is ismerte, miután a Kárpát-medencében is őshonos. Bárhol megterem, így egy nagyon ismert gyümölcsnek számít.

A(z) körte eredete

A legjobb ha nyersen fogyasztjuk, de számtalan receptet tud izgalmassá tenni. Néhány körtefajtát érdemes megfosztani a héjától, mert nehezen emészthető, s így puffadást is tud okozni. Csakúgy mint a birsalma esetében, szintén készíthetünk belőle sajtot is, de finom sajtok mellett is jól megfér. A körte fogyasztást kúraszerűen is lehet alkalmazni, különösen javallott szorulásos, bél-, és emésztés bajokkal küzdő egyéneknek, továbbá ideggyengeségre is. Vesebetegek, köszvényesek segítségére is lehet, de leginkább az epebetegségben szenvedők figyelmébe ajánlanám. Léteznek konkrét többnapos kúrák, különböző masszázsokkal kombinálva, melyek eredményei nagyon bíztatóak epebetegek számára. Fruktóztartalma miatt cukorbetegek is ehetik. Csecsemők hozzátáplálásakor egyébként az elsők között szerepel például az alma és a meggy mellett.

A(z) körte tárolása

A késő őszi, téli körtét javasolt még zölden leszedni, s elraktározni. Az ügyesen tárolt körtéket érdemes a fogysztás előtt hét nappal leszedni, hogy megkezdődhessen az utóérés, ami fontos állomás egy finom körte életében. Ugyanakkor az utóérett körtét két napon belül érdemes elfogyasztani, hogy még élvezet is nyújtson, mert ha megbarnul, sajnos élvezhetetlen lesz. Ügyelni kell arra is, hogy vásárláskor és szállításakor ne nyomódjanak meg a körték, ugyanis hamar rothadásnak indulnak, s akkor már nem a körte nem ugyanaz a körte.

A(z) körte érdekességei

Tudta, hogy már napi egy körte is segíti a szervezet boldogsághormon termelődését? Tehát egy körte és jobb kedvünk lesz.