Extra édes káposztás rétes

Szerintem a rétes = tészta:töltelék 1:100. Ez a biztonságra játszó kereskedelemnek ritkán sikerül, így gyakran sütök a családnak káposztás rétest magam.

A(z) extra édes káposztás rétes elkészítése

A káposztát nagylyukú reszelőn lereszelem.

Serpenyőben cukrot kandírozok, azaz addig hevítem, amíg meg nem olvad, aztán csokibarna, nyulós anyag nem lesz belőle. Ekkor rá a káposzta, és kis együtthevülés után fél bögre víz. Ez itt türelemjáték, mert jó 40-45 percig kell párolni a káposztát, újra-újra felöntve vízzel ahhoz, hogy az eredmény a várt legyen: puha, karamellszín káposzta.

De ha egszer kész, akkor még frissen-melegében nyakonöntöm egy nagy adag cukorral, és jól elkeverem a forró káposztával, ami még segít is, mert a hő miatt könnyebben olvad rá a cukor. Aztán hagyom egy kicsit kihülni a káposztatölteléket, hogy könnyebb legyen vele bánni a tésztábatöltéskor.

Összefogok két réteslapot, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítem a duplatésztát. Ennyi vastagság mégiscsak kell a rengeteg töltelék köré, hogy egybentartsa... :)

A közepére halmozom a káposzta felét, aztán összefogom a réteslap két szélét, és rúdformára igazgatom vele a belehalmozott káposztát. A lapok szélét összefogva tartva a maga alá hajtom a réteslapot, és a két végét is behajtom a tésztának, hogy sütés közben ne száradjon ki a töltelék.

A rétesrudat a tepsi szélére tolom, és most a másik két réteslapot terítem le középre, megismétlem az egészet a káposztával, meg a réteslapok széleivel.

200 fokos sütőbe teszem a tepsit, és úgy 15 percig hagyom bent pirulni a réteseket.

Ha szép egészséges aranybarna a tészta, kiveszem, várok egy kicsit, hogy kifújhassa magát, és ha konyhamelegre hült, ferdén vágva felszeletelem. Gyorsan elfogy. Mindig.