Diós őzgerinc
A diós őzgerinc hasonlít egy finom menyasszonykalácshoz. Minél gazdagabban szórjuk rá a diós hozzávalót, annál finomabb uszonna lesz belőle.
A(z) diós őzgerinc elkészítése
Egy tálban jó alaposan összekeverjük a lisztet a cukorral és a szárított élesztővel.
A lisztkeverékkel összekeverjük az elmorzsolt vajat, a két egész tojást és a tejet.
Addig gyúrjuk az egészet (először kézzel, majd lehet robotgéppel is), hogy eredményül ragadós állagú tésztát kapjunk.
Konyharuhával letakarjuk, és egy meleg helyen megkelesztjük (én a radiátorra szoktam tenni.) Ha elég jól dolgoztunk, akkor a tésztánk a duplájára fog dagadni.
Gyúródeszkán téglalapalakúra nyújtjuk a megkelt tésztát, majd megkenjük olvasztott vajjal. Erre szórjuk rá a darált diót, a mazsolát, és egy-egy teáskanál őrölt fahéjat és örölt szegfűszeget.
A jól megízesített tésztánkat szorosan tekerjük fel, majd vágjuk 4 egyforma részre.
Ezután kivajazzuk, kilisztezzük az őzgerincformát, és szorosan egymás mellé beleegyengetjük a 4 tésztadarabot. Aztán még félretesszük a tésztánkat pihenni bő 20 percre, megintcsak meleg helyre.
A sűtőt előmelegítjük 180 fokra, és beletesszük az őzgerinc tepsit fólia nélkül. Félóra sütés után letakarjuk alufóliával, és még 10 percig sütjük.
Ha kihült, az őzgerincforma mentén, keresztben, mint egy kenyeret szeleteljük. Vajjal, lekvárral nagyon finom uzsonna.