Cukormentes mandarinleves bárányfelhővel
A mandarinlevesben az a jó, hogy mindig trópusi hangulatot ad. Tejszínnel készítem és tojáshabgaluskával, de cukor nélkül, nyírfacukorral. Ez nem édes méreg.
A(z) cukormentes mandarinleves bárányfelhővel elkészítése
Felütöm az összes tojást, és szétválasztom fehérjére és sárgájára.
Az 5 tojássárgáját összekeverem 5 dl tejjel és 5 evőkanál nyírfacukorral, és egy lábasban összeforralom.
Az 5 tojásfehérjét habbá verem úgy, hogy 1 evőkanál nyírfacukrot apránként adagolok hozzá.
Ha kész, evőkanállal galuskákat szaggatok a habból, és a forró tejben megúsztatom mindkét oldalukat. Aztán kimerem őket egy tányérra, és ott várnak tálalásig.
A mandarinokat hosszában negyedelem, áttetsző hártyáikból kibontom a mandaringerezdeket, melyeket felezve beledobok a még mindig forró tejbe. Kivéve azt a két tucat gerezdet, amit majd tálaláshoz dobok a levesbe.
A levest fűszerezem a reszelt citromhéjjal, a vaníliarúd késsel kikapart belével és a fahéjjal, így főzöm közepes lángon úgy negyed órát.
Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest.
Most adom hozzá a tejszínt úgy, hogy előbb kis tálba öntöm, abba merek a forró levesből, és az így meglangyosított tejszínt öntöm a meleg levesbe, hogy ne kapja össze.
A mandarinleves mostmár kész, csak hülnie kell picit. Tálaláskor apró darabokra szelem, és beleszórom a félretett egy-egy tucatnyi gyümölcsöt a tányérokba, rámerem a levest, aztán a tojáshabgaluskákat a levesfelszínekre porciózom, és az egészet meghintem mandulaforgáccsal. Hmmm.