Cukormentes eperleves bárányfelhővel

Ha itt az eperszezon, itt az eperleves ideje is. Tejszínnel készítem és tojáshabgaluskával, de cukor nélkül, nyírfacukorral. Ez nem édes méreg.

A(z) cukormentes eperleves bárányfelhővel elkészítése

Felütöm az összes tojást, és szétválasztom fehérjére és sárgájára.

Az 5 tojássárgáját összekeverem 5 dl tejjel és 5 evőkanál nyírfacukorral, és egy lábasban összeforralom.

Az 5 tojásfehérjét habbá verem úgy, hogy 1 evőkanál nyírfacukrot apránként adagolok hozzá.

Ha kész, evőkanállal galuskákat szaggatok a habból, és a forró tejben megúsztatom mindkét oldalukat. Aztán kimerem őket egy tányérra, és ott várnak tálalásig.

Az eperszemeket felkockázom, és a még mindig forró tejbe dobom. Kivéve azt a tucatnyi eperszemet, amit majd tálaláshoz kockázok a levesbe.

A levest fűszerezem a reszelt citromhéjjal, a vaníliarúd késsel kikapart belével és a fahéjjal, így főzöm közepes lángon úgy negyed órát.

Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest.

Most adom hozzá a tejszínt úgy, hogy előbb kis tálba öntöm, abba merek a forró levesből, és az így meglangyosított tejszínt öntöm a meleg levesbe, hogy ne kapja össze.

Az eperleves mostmár kész, csak hülnie kell picit. Tálaláskor belekockázok fél-fél tucat epret a tányérokba, rájuk merem a levest, aztán a tojáshabgaluskákat a levesfelszínekre porciózom, és az egészet meghintem mandulaforgáccsal. Hmmm.