Cukormentes banánleves bárányfelhővel
A banánlevesben az a jó, hogy mindig trópusi hangulatot ad. Tejszínnel készítem és tojáshabgaluskával, de cukor nélkül, nyírfacukorral. Ez nem édes méreg.
A(z) cukormentes banánleves bárányfelhővel elkészítése
Felütöm az összes tojást, és szétválasztom fehérjére és sárgájára.
Az 5 tojássárgáját összekeverem 5 dl tejjel és 5 evőkanál nyírfacukorral, és egy lábasban összeforralom.
Az 5 tojásfehérjét habbá verem úgy, hogy 1 evőkanál nyírfacukrot apránként adagolok hozzá.
Ha kész, evőkanállal galuskákat szaggatok a habból, és a forró tejben megúsztatom mindkét oldalukat. Aztán kimerem őket egy tányérra, és ott várnak tálalásig.
A banánt hámozom, karikázom, és a banánkockákat a még mindig forró tejbe dobom. Kivéve azt a két tucat karikát, amit majd tálaláshoz dobok a levesbe.
A levest fűszerezem a reszelt citromhéjjal, a vaníliarúd késsel kikapart belével és a fahéjjal, így főzöm közepes lángon úgy negyed órát.
Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest.
Most adom hozzá a tejszínt úgy, hogy előbb kis tálba öntöm, abba merek a forró levesből, és az így meglangyosított tejszínt öntöm a meleg levesbe, hogy ne kapja össze.
A banánleves mostmár kész, csak hülnie kell picit. Tálaláskor beleszórom a félretett egy-egy tucatnyi gyümölcsöt a tányérokba, rámerem a levest, aztán a tojáshabgaluskákat a levesfelszínekre porciózom, és az egészet meghintem mandulaforgáccsal. Hmmm.