Cukormentes 3-barackleves bárányfelhővel
Ha itt a barackszezon, itt a 3-barackleves ideje is. Tejszínnel készítem és tojáshabgaluskával, de cukor nélkül, nyírfacukorral. Ez nem édes méreg.
A(z) cukormentes 3-barackleves bárányfelhővel elkészítése
Felütöm az összes tojást, és szétválasztom fehérjére és sárgájára.
Az 5 tojássárgáját összekeverem 5 dl tejjel és 5 evőkanál nyírfacukorral, és egy lábasban összeforralom.
Az 5 tojásfehérjét habbá verem úgy, hogy 1 evőkanál nyírfacukrot apránként adagolok hozzá.
Ha kész, evőkanállal galuskákat szaggatok a habból, és a forró tejben megúsztatom mindkét oldalukat. Aztán kimerem őket egy tányérra, és ott várnak tálalásig.
A barackokat hámozom, kockázom, és a még mindig forró tejbe dobom. Kivéve azt a három szemet, amit majd tálaláshoz kockázok a levesbe.
A levest fűszerezem a reszelt citromhéjjal, a vaníliarúd késsel kikapart belével és a fahéjjal, így főzöm közepes lángon úgy negyed órát.
Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest.
Most adom hozzá a tejszínt úgy, hogy előbb kis tálba öntöm, abba merek a forró levesből, és az így meglangyosított tejszínt öntöm a meleg levesbe, hogy ne kapja össze.
A 3-barackleves mostmár kész, csak hülnie kell picit. Tálaláskor belekockázok mindhárom fajtából fél-fél barackot a tányérokba, rájuk merem a levest, aztán a tojáshabgaluskákat a levesfelszínekre porciózom, és az egészet meghintem mandulaforgáccsal. Hmmm.