Borókabogyós csiperkeleves
Csiperkelevest főzni korábban elkészített zöldséglével is lehet, de én jobban szeretem, ha frissen fő az a lé. Borókabogyó és csiperke így áll biztos alapon.
A(z) borókabogyós csiperkeleves elkészítése
Csiperkelevest főzni korábban elkészített zöldséglével is lehet, de én jobban szeretem, ha frissen fő az a lé. Ahogy a friss fűszerek íze is jobb a szárítottakénál, így azokból is mindg a frisset használom - csiperkeleves főzéshez is.
A zöldségféléket alaposan megmosom, meghámozom, és nagy lábasban odateszem őket főni. A hagymának csak a győkérszőreit, meg a legkülső héját távolítom el, egyébként egyben hagyom, mert így a hagymahéj szép arany színt ad majd a csiperkelevesnek.
Amikor a zöldségek kifőtték magukat, leszűröm a gőzölgő zöldséglevet, minden zöldséget kimerek belőle, és a teljesen tiszta zöldséglébe beledobom az elnegyedelt csiperkét, meg a borókabogyót.
A levest sóval, édesköménnyel, szegfűborssal fűszerezem, és a gomba puhulásáig, közepes lángon főzöm.