Bográcsban főtt vörösboros marhapörkölt

A szabadtéri étkezés, bográcsozás híve vagyok. Amit az idő engedi, kiköltözünk a kertbe. A bográcsban főtt vörösboros marhapörkölt az egyik kerti receptem.

A(z) bográcsban főtt vörösboros marhapörkölt elkészítése

Az uram megrakja a tüzet, felállítja a bogárcsot a kertben. Én meg a gyerekekkel előkészítem a húst, a zöldségeket.

A marhahúst apróra kockázzuk. Minél kisebbre, annál jobb, mert a marha nehezen fő, lassan, főleg nyílt tűzön, jobb, ha nem nagy darab húsoknak kell puhára főniük.

Ha megvagyunk, a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát egy fél pohárnyi olajra a bográcsba dobom.

Üvegesedéskor sózom, borsozom, és rádobom a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, a felkockázott zellert és paradicsomot. Elkeverem.

Az apróra kockázott marhacomb is bográcsba kerül, és rá annyi lé, hogy levesnek nézzen ki.

A petrezselyemcsokrot és a zellercsokrot is összecérnázva a lébe eresztem.

Nem fedem le a bogárcsot, de mindig a közelébe maradunk, a jólevegőn. Jó másfél óra elteltével, ha a marha már épphogy csak lucskos, kóstolok, és ha a hús már majdnem puha, akkor meglocsolom vörösborral.

Így főzöm teljesen puhára.

Friss puha nagykaréj kenyerekkel esszük meg odakint. Pohár vörösborral leöblítve.