Áfonyás erdei gombaleves friss áfonyaszemekkel
Az erdei gombaleves ízéhez jól passzol az áfonya fanyar zamata. És a hangulatuk is hasonló, ezért készítek erdei gombalevest friss áfonyaszemekkel.
A(z) áfonyás erdei gombaleves friss áfonyaszemekkel elkészítése
Erdei gombalevest főzni korábban elkészített zöldséglével is lehet, de én jobban szeretem, ha frissen fő az a lé. Ahogy a friss fűszerek íze is jobb a szárítottakénál, így azokból is mindg a frisset használom - erdei gombaleves főzéshez is.
A zöldségféléket alaposan megmosom, meghámozom, és nagy lábasban odateszem őket főni. A hagymának csak a győkérszőreit, meg a legkülső héját távolítom el, egyébként egyben hagyom, mert így a hagymahéj szép arany színt ad majd az erdei gombalevesnek.
Amikor a zöldségek kifőtték magukat, leszűröm a gőzölgő zöldséglevet, minden zöldséget kimerek belőle, és a teljesen tiszta zöldséglébe beledobom az elnegyedelt barna csiperkét és a szecskára vágott őzlábgombákat, meg a borókabogyót.
A levest sóval, édesköménnyel, szegfűborssal fűszerezem, és a gomba puhulásáig, közepes lángon főzöm.
A végén beleszórom az áfonyát, ás fedő alatt tartom még pár percig, aztán tálalom.