Adventi virgin puncs
Az adventi virgin puncs is puncs, csak majdnem alkoholfree. Olyan is a karácsonyi készülődés közben.... Ez nem Romy Schneidert idézi...
A(z) adventi virgin puncs elkészítése
Ha valami jó a télben, akkor az a puncs. A puncs pedig legjobb karácsony közeledtével, mert igazi karácsonyi hangulatot varázsol az ember szívébe-lelkébe. Akkor is, ha virgin, azaz majdnemhogy alkoholmentes, a rumaromát kivéve. De az is majdnem az...
Először a cukorszirupot szoktam elkészíteni: egy rész cukrot egy rész vízzel felöntök, és addig főzöm egy kis serpenyőben, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, a gázt le se kapcsolom, már teszem is oda forrni a vizet a gyümölcsteának.
Aztán a 7,5 dl-es 100%-os szőlőlét (amit bioboltban tudok beszerezni) egy jó nagy üvegtálba öntöm, ebben keverem majd össze az összes hozzávalót, és ebből is merőkanalazzuk majd az eredményt. A szőlőlébe öntöm a rumaromát és a narancslevet (ez is legyen jó minőségű, lehetőleg 100%-os, és nem rostos), meg az összes őrölt fűszerek (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, szerecsendió, gyömbér), mindenből egy-egy lapos mokkáskanálnyi. A cukrokat (vaníliás és kristály) is beleszóromom a lébe. A virgin puncsot egyáltalén nem kell forralni.
Közben a teavízem felforrt, mehet bele a három filter, és amíg az kiázik, már verem is fel a tojássárgájákat egy külön tálban. A teafilterek közben kiáztak, a forró teát a szőlős-rumos lébe öntöm, az le is hűti rögtön, így már csak langyos lesz a lé, épp megfelelő hőmérsékletű ahhoz, hogy a felvert tojásokat hozzáöntsem.
Lassú tűzön, kevergetve főzöm 5 percig. Ne forrjon föl, csak érjenek össze az adalékanyagok.
A pohár szélére narancskarikát szoktam tűzni, és hogy tudjuk, ez a virgin, szőlőszemeket is (pirosat, fehéret vegyesen) dobok a pohárba, ha hozzájutok, miután merőkanállal belemertem egy adag puncsot. Így teljes az összhatás szívnek-léleknek és a szemnek is.