Szegfűgomba

A szegfűgomba boszorkánykörök mentén nő erdők tisztásain, legelőkön. Boszorkányosan finom gombapörkölt, gombaleves varázsolható e fűszeres ízű-illatú gombából.

A(z) szegfűgomba jellemzése

Kiskalapú, domború tetejű gomba, hazánkban nagy mennyiségben szedjük, esszük. Leggyakrabban a mezei szegfűgombát, de a fokhagymaillatú szekfűgomba is igen ízletes. Az erdei is ehető, de íztelen. 2-7 cm átmérőjű kalapja tejeskávé színű, széle bordázott, tönkje 4-7 cm hosszú, egyenes, rostos, vékony. Áprilistól decemberig jelenik meg eső után a fűben - legelőkön, réteken, erdei tisztásokon - boszorkánykörökben.

A(z) szegfűgomba felhasználása

Mezei szegfűgombával kezdődhet a nap reggelire sütött gombás tojásrántotta formájában. Aztán folytatódhat az ebédre főzött magyaros gombalevessel előételnek és gombapörkölttel vagy gombapaprikással főételnek. Napzárásként pedig jöhet vacsorára egy húsosragú szegfűgombából készült gombás rizs körettel. De bármelyik napszakot is választjuk, a szegfűgombának csak a kalapját használjuk fel. A tönkje rostos, ezért rágós, ehetetlen, ez segít viszont a felismerésben: ha gombaszedésre adnánk a fejünket, közvetlenül a szegfűgomba kalapja alatt, kézzel (és ne késsel!) csípjük el a tönköt, így érezni fogjuk az ismertetőjegyet, a rostosságot.

A(z) szegfűgomba eredete

Észak-Amerika és Európa erdeiben, legelőin, mezőin honos. Itt terjeszti egyre nagyobbra sötétzöld boszorkányköreit. A gombák ősi ételeink, feltehetőleg a szegfűgombát is ették már eleink, erdőlakókként, királyokként is.

A(z) szegfűgomba tárolása

A gomba fehérje, és mint ilyen, roppant bomlékony. Ezért fogyasszuk frissen, vagy ha az nem megy, tároljuk hűtőben - dobozban vét esetén fóliájából kibontva -, de csak néhány napon át. Ha mégis szeretnénk, tárolni hosszabban is lehet, de azt már mélyhűtőben, vagy méginkább szárítva. Mert mint minden gomba, a szegfűgomba is gyorsan szárad, a szárított gomba újraélesztése pedig maga a csoda: vízbeáztatva ugyanakkorára szívja fel magát, mint amekkoraként kiszárítottuk, íze pedig a friss gombáé.

A(z) szegfűgomba érdekességei

Szóval mik is azok a boszorkánykörök? A középkoriak szerint a boszorkányok éjszakai táncának eredményei. A mai biológusok állítják, az erdei tisztásokon, legelőkön megjelenő sötétzöld foltok a szegfűgomba föld alatti telepeit árulják el, mert a gombafonalak sugárirányban terjeszkednek, s szélükön bukkanak elő a gombák nem boszorkánytánc, hanem eső után.